Slučaj "Adamović i Lukić"
0

Ukidanje Štaba Teritorijalne odbrane

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Svjedok Odbrane Boška Lukića, optuženog za zločine na području Ključa, izjavio je da je 20. aprila ili početkom maja 1992. godine Štab Teritorijalne odbrane (TO) ukinut.

Svjedok Vito Dvizac, koji je u ovom štabu obavljao finansijsko-materijalne poslove, kazao je da su početkom juna pripojeni 17. lakoj ključkoj brigadi, kao pozadinska jedinica, te je dodao da je Boško Lukić bio komandant štaba.

"Mi radnici smo prišli brigadi kao četa, ostali smo tu godinu dana. Radili smo na snabdjevanju materijalno-tehničkih sredstava, ishrane i goriva. Boško Lukić je koordinirao pozadinske poslove Marko Adamović je otišao iz Štaba, ne znam zbog čega“, rekao je Dvizac.

Lukića kao bivšeg komandanta Štaba TO i Adamovića, nekadašnjeg komandanta odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO, Tužilaštvo BiH tereti za organizovanje i izvođenje širokog i sistematičnog napada na području Ključa, koji je za rezultat imao nezakonita hapšenja, zlostavljanje i ubistva bošnjačkog i hrvatskog stanovništva od kraja maja do sredine avgusta 1992. godine.

Svjedok Dvizac izjavio je da mu nije poznato da je ikada formirana Komanda odbrane grada, mada je "čuo da je Krizni štab planirao da je uspostavi".

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati su "na svoj zahtjev" napustili Štab TO dan ili dva prije 27. maja 1992. godine.

"Oni su otišli iz Štaba TO na svoj zahtjev. Imali su sastanak s Boškom Lukićem i znam da su se povukli. Mi smo im odnijeli lične dohotke za sve mjesece koje su radili“, rekao je Dvizac.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je potvrdio da kao "blagajnik i knjigovođa“ nije prisustvovao sastancima komande Štaba i da nije dobijao naređenja adresirana na komandu.

Dvizac je također dodao da je 1993. godine došla naredba da niko ne može biti rukovodećim strukturama ko nije član SDS-a, pa se i sam "učlanio retroaktivno“.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 24. novembra.