BiH
1

UKC Tuzla: Otvorena dnevna bolnica klinike za zarazne bolesti

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
Dnevna bolnica Klinike za zarazne bolesti i laboratorija kliničkih vještina Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli svečano su otvorene danas.

Direktor UKC-a Tuzla dr.sc. Nešad Hotić izjavio je da je Klinika za infektivne bolesti UKC-a Tuzla obogaćena danas s dva nova prostora, dnevnom bolnicom za infektivne bolesti i laboratorijom kliničkih vještina, koja je organizovana zajedno s Medicinskim fakultetom.

"Otvaranjem dnevne bolnice, kako za djecu, tako i za odrasle na Infektivnoj klinici podići ćemo efektivnost svih dijagnostičkih i terapijskih procedura pacijenata koji boluju od infektivne bolesti", poručio je Hotić.

S druge strane laboratorija kliničkih vještina predstavlja jednu novu organizacionu cjelinu na ovoj klinici i u UKC-u Tuzla, jer je ideja zajedno s Medicinskim fakultetom da svi oni koji budu dolazili na UKC Tuzla i obavljali edukaciju, a naročito mlađi ljekari neće moći završiti staž, dok ne prođu obuku na onome što bude u laboratoriju, istakao je on.

"Svim ovim radnjama htjeli smo da budemo još jedan korak ispred u stvarenju našeg strateškog cilja, da UKC Tuzla između ostalog bude ustanova koja će spojiti struku, nauku i praksu", kazao je Hotić.

Princip rada dnevne bolnice Klinike za zarazne bolesti bit će zasnovan na omogućavanju što brže dijagnostike i pretraga iz svih oblasti infektologije, s namjerom da se što ekonomičnije i brže obave potrebne pretrage, bez dugog ležanja u bolnici. U dnevnoj bolnici bit će organizovan prihvat i 24 satna opservacija pacijenata.

Laboratorija kliničkih vještina UKC Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bit će opremljena lutkama na kojima će studenti završne godine studija moći izvoditi vježbe i sticati kliničku praksu.

Adaptaciju i osavremenjavanje prostorija u kojima se nalaze dnevna bolnica i laboratorija kliničkih vještina potpomogle su donacije velikog broja društveno odgovornih institucija i humanih ljudi.