Ashton u Predsjedništvu BiH
0

Ukazano na brojne propuste u pripremi Konferencije

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu barunicu Catherine Ashton, Visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije.

U delegaciji Evropske unije bili su i Robert Kuper, generalni direktor za vanjska i političko-vojna pitanja iz Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije, Valentin Incko, Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH i ambasador Dimitris Korkulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Na sastanku je razgovarano o evropskom i NATO putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, partnerskom odnosu EU i naše zemlje, liberalizaciji viznog režima, odnosno mogućnostima približavanja BiH evropskim standardima, odnosno standardima modernih država, a sve u kontekstu sutrašnjeg održavanja Konferencije EU-Zapadni Balkan u Sarajevu.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo drugom posjetom visoke delegacije Evropske unije i zahvalio Visokom predstavniku EU za uočeni napredak, odnosno progres, koji je BiH postigla u proteklom periodu. Također je rekao da se Dejtonski sporazum, kao osnovni međunarodni ugovor mora dosljedno primijenjivati i tako uvesti vladavina prava, pravna i ekonomska sigurnost, a time i potpuna bezbjednost svih građana u ovoj zemlji, koja je prošla kroz teške traume. Silajdžić je rekao da BiH kao zemlja, koja neopravdano dugo čeka na liberalizaciju viznog režima, može uspostaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama, zemljama i članicama Evropske unije, zbog čega je neophodno krenuti u ozbiljne reforme i otkloniti blokade u funkcionisanju.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović je rekao da je i ova posjeta Visokog predstavnika EU BiH veoma važna, jer govori o odnosu EU i prioritetima BiH i zemalja zapadnog Balkana. BiH nije samo geografski u Evropi, nego je potpuno opredijeljena za Evropsku uniju,s tim što se punopravno članstvo može ostvariti samo potpunim dogovorima unutar zemlje, s jedne strane i većim angažovanjem EU u BiH s druge strane.

“Bosna i Hercegovina ide nezaustavljivo prema EU, samo je pitanje tempa”, rekao je Radmanović i u tom smislu još jednom naglasio neophodnost transformacije Kancelarije Visokog predstavnika,kao najvećoj prepreci na tom putu. Govoreći o sutrašnjoj konferenciji, Radmanović je izrazio zadovoljstvo što se ona održava u Sarajevu ali da nema velikih očekivanja, tim prije što Predsjedništvo, kao najviši organ za vođenje i kreiranje vanjske politike nije konsultovano, a čak ni pozvano da uzme učešća u radu konferencije.Takav pristup EU i međunarodne zajednice je kontraproduktivan i doprinosi dubljim podjelama.

Radmanović je izrazio žaljenje što građani BiH nisu još uvijek dobili bezvizni režim. i pored ispunjavanja svih uslova.

Članovi Predsjedništva BiH su ukazali na brojne propuste u pripremi i organizaciji ove konferencije.

Član Predsjedništva Željko Komšić je izrazio zadovoljstvo načinom rada i pristupom Ketrin Ešton u Evropskoj uniji,kada je riječ o proširenju i izrazio uvjerenje da će nakon oktobarskih izbora u BiH doći odgovornija vlast koja će znati iskoristiti pozitvnu klimu u regionu i ubrzati proces evroatlanskih integracija.

Članovi Predsjedništva su,uz konstataciju o propustima u organizaciji Konferencije u Sarajevu izrazili zajednički stav da će opravdati smisao održavanja,kako zbog BiH,tako i zbog zemalja Zapadnog balkana,odnosno Evropske unije.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton se zahvalila na isrpnim informacijama i iskrenom razgovoru i rekla da je preporuka o liberalizaciji viznog režima otišla Vijeću Evrope. Takođe je istakla da je u BiH došla po drugi put kako bi iskazala svoju čvrstu opredijeljenost za našu zemlju kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, za brži napredak prema Evropskoj uniji.

Založila se za zajedničko rješavanje i provođenje preostalih reformi,a sve u cilju još većeg napretka u regionalnoj saradnji, izgradnji povjerenja, veće zaposlenosti i obezbjeđivanje ljepše perspektive svih građana BiH, posebno mladih generacija.