BiH
0

Akcija Kazanova: Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za trgovinu drogom

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, postupajući po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u operativnoj akciji Kazanova, slobode lišili devet osoba i izvršili pretrese objekata na 10 lokacija na području Mostara, Jablanice, Nevesinja i Trebinja.

Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH, MUP-a HNK i MUP-a RS.

U okviru akcije Kazanova slobode su lišene osobe inicijala Đ.T., D.Š., S.K., E.B., E.K., V.S., R.P., D.D., i Š.Ć. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH Organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH Neovlašteni promet opojnim drogama.

U pretresima su pronađeni i privremeno izuzeti sljedeći predmeti: više mobilnih telefona i SIM kartica, određeni novčani iznos, manja količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank, određena količina naoružanja i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u RU Mostar, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u zakonskom roku, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Današnjoj akciji prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje privremeno izuzeta određena količina opojne droge skank i zadokumentirana međunarodna trgovina opojne droge iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku u saradnji sa policijskim organima Republike Hrvatske.