BiH
3

Uhapšeni osumnjičeni za ratni zločin na području općine Skender-Vakuf/Kneževo

FENA
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, jutros su lišili slobode braću Ranka Ševariku, rođenog 29.04.1963. i Radomira Ševariku, rođenog 02.02.1958.godine, u mjestu Bokani, općina Skender- Vakuf/Kneževo.

Osumnjičeni se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba na području općine Skender-Vakuf između VRS-a i HVO-a, kao pripadnici VRS-a, sa još nekoliko pripadnika VRS-a, postupali suprotno pravilima Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Navedeni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su u oktobru 1992. godine iz prostorija pošte u Skender-Vakufu, gdje su bili zatočeni civili i vojnici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, izveli dvojicu zarobljenika, pripadnika HVO-a i odvezli u mjesto Borak, zavezanih ruku ih izveli iz vozila, nakon čega je osumnjičeni Ranko Ševarika uz fizičko maltretiranje jednog od zarobljenika lišio života, a nakon što je drugi zarobljenik pokušao pobjeći u njega je ispaljen rafal čime je lišen života.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Krivičnog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.