BiH
0

Uhapšen policajac osumnjičen za genocid

Sarajevo-x.com
Uhapšen još jedan pripadnik Drugog odreda Specijalne policije osumnjičen za genocid počinjen 1995. godine nad Srebreničanima u Kravici.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 2. juna ove godine uhapsili Zorana Tomića, bivšeg policajca osumnjičenog za genocid počinjen 1995. na području Srebrenice.

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Tomiću, o čemu će Državni sud odluku donijeti naknadno.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je bio policajac, a sa dužnosti je suspendovan u julu 2007., kada je navodno protiv njega otvorena istraga zbog učešća u događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Zoran Tomić je 13. oktobra 2007. godine svjedočio pred Sudom BiH u korist dvojice od jedanaest bivših pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) koje Tužilaštvo tereti za genocid u Srebrenici, odnosno strijeljanje više od 1.000 Bošnjaka u Kravici.

Tomić je tom prilikom kazao da je bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, te je Brani Džiniću, jednom od optuženih, pokušao dati alibi za 13. juli 1995. godine, kazavši da je tada, zajedno s njim, bio 1.300 metara udaljen od područja gdje je ubijen veliki broj Srebreničana.

Za genocid u Kravici Tužilaštvo BiH sumnjiči još i Vasu Todorovića, također bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije, koji se od 8. aprila ove godine nalazi u pritvoru, kao i Radomira Vukovića, koji je uhapšen u Srbiji i čije izručenje se još uvijek očekuje.