BiH
0

Uhapšen bivši pripadnik odreda "El-Mudžahedin"

SRNA
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić potvrdio je danas Srni da je bivši pripadnik odreda "El-Mudžahedin", Tunižanin Amar El-Hanči priveden u Imigracioni centar u Lukavici zbog ilegalnog boravka u BiH.

Mektić je rekao da je El-Hanči uhapšen u petak, 24. aprila, u Turbetu kod Travnika, uz asistenciju pripadnika MUP-a Federacije BiH, nakon čega je izdato rješenje prema kojem je na mjesec dana stavljen pod nadzor u Imigracionom centru u Lukavici.

"Sa stanovišta bezbjednosnih struktura, El-Hanči je osoba koja predstavlja prijetnju bezbjednosnim interesima BiH, jer se sumnjiči i dovodi u vezu sa nekim terorističkim aktivnostima", rekao je Mektić.

Mektić je objasnio da je federalni MUP još 2001. godine El-Hančiju oduzeo državljanstvo, nakon čega je on ilegalno nastavio da živi u BiH.

On je dodao da El-Hanči nije ni bio u procesu dobijanja državljanstva, jer je od samog početka ulagao falsifikovane dokumente, zbog čega mu je ono i oduzeto.

Slijedi je procedura za protjerivanje El-Hančija iz BiH, ali Mektić nije mogao precizirati kada će se to desiti, jer to, između ostalog, zavisi i od zemlje u koju će biti deportovan.

"El-Hanči može uložiti žalbu, a potom i tužbu na rješenje o određivanju pritvora. Ako to ne učini, ići će se u postupak deportacije. U suprotnom, provešće se postupak u kojem će svi pravni lijekovi biti ispoštovani", rekao je Mektić.