BiH
0

Udruženje slijepih obilježilo 65. godišnjicu: Slijepe osobe i dalje na margini društva

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo živi više od 400 slijepih i slabovidnih osoba. Njihov život u glavnom gradu BiH nije nimalo lak i svakodnevno se suočavaju s mnogo problema. Udruženje za slijepe i slabovidne osobe KS već 65 godina pokušava se izboriti za sve ove osobe kako bi im život bio lakši.

"Šezdeset i pet godina je period koji zaslužuje svaki respekt. Mi smo prvo udruženje ovog tipa u našem gradu. Bilo je raznih problema i pitanja, koje smo manje ili više uspješno riješili. Rat je usporio rad, ali nismo ni tada prekidali i sada u poslijeratnom periodu pokušavamo se prilagoditi ovoj situaciji i pomoći slijepim ljudima da ostvare svoja prava. No i dalje nismo zadovoljni stanjem u vezi s ravnopravnošću, sa školovanjem, zapošljavanjem, informacijama na Brajevom pismu, zvučnom tehnikom i slično", rekao je za Klix.ba Fikret Zuko, izvršni direktor Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS.

Zuko je dodao kako društvena zajednica u ovom periodu ne posvećuje dovoljno pažnje pitanjima koja su važna za slijepe ljude, istaknuvši kako je gubitak vida vrlo težak i čovjeka ostavlja u potpunom mraku.

"Sada postoje tehnološka sredstva da se olakša život slijepim osobama, ali ona su vrlo skupa i slijepi ih sebi ne mogu priuštiti. Ministarstvo zdravstva KS ne pokazuje mnogo razumijevanja, teško dolazimo i do bijelog štapa i to je neprihvatljivo", dodao je Zuko.

Problem s kojim se suočavaju slijepe i slabovidne osobe jeste kretanje po gradu, zbog čega im je veoma teško živjeti.

"Nemamo prilagođene semafore, saobraćaj u mirovanju je takav da bukvalno ne možemo sami proći, fizičke prepreke na trenu prave nam probleme u orijentaciji, puno pasa lutalica također prave veliki problem slijepim ljudima jer ih ne vidimo, a kada koristimo bijeli štap oni budu još agresivniji i mi se ne možemo zaštititi. U gradu se ne čini ništa da se nešto bitno promijeni, ponekad se organizuje neka akcija, ali to je incidentna situacija. Nama je važno da to bude kontinuirano za ostvarivanje ljudskih prava", kazao je Zuko.

Predsjednica Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS Senija Okić kazala je kako slijepe osobe, zahvaljujući Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dobijaju povremene poslove, ali ističe da su to samo privremena rješenja.

"Nakon godinu ili dvije te osobe su opet na birou. Mi imamo ciljeve koji ne odstupaju puno od onih koje smo imali kada je osnovano udruženje. Zakonski propisi su nam i dalje prioritet, kao i rješavanje stanja tehničkih pomagala", rekla je Okić.

Jedna od rijetkih osoba iz ove kategorije koja ima stalno zaposlenje je Aida Omerhodžić, koja radi na poziciji urednice zvučnih novina Udruženja.

"Vlasti imaju razumijevanje za naše probleme, ali vlast se prebrzo mijenja tako da niko ne stigne ništa uraditi. Nastojimo sve upoznati s našim problemima i to dobro funkcioniše dok vlast ne ode, a mi ostajemo s našim problemima", rekla je Omerhodžić.

Udruženje slijepih i slabovidnih osoba KS svečanom akademijom je danas obilježilo 65. godišnjicu rada, a akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.