BiH
6

Udruženje Prsten pristupa građanskoj koaliciji "Prvi mart"

Klix.ba
Udruženje bosanskih Hrvata Prsten i građanska koalicija "Prvi mart" postigle su sporazum o saradnji.

UBH Prsten je prepoznao važnost aktivnosti građanske koalicije "Prvi mart" za ostavrivanje zajedničkih ciljeva koji teže ka demokratkoj državi.

"Podržavamo načela koalicije o jednakopravnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini, pravu povratka svih izbjeglica i prognanika na svoja ognjišta, teritorijalnu cjelovitost BiH, slobodu svakoga pojedinca i euroatlantske integracije“, napisao je u pismu upućenom građanskoj koaliciji "Prvi mart" predsjednik Prstena Ivan Lovrinović.

Fokus interesovanja u budućem zajedničkom djelovanju bit će na području Republike Srpske, gdje je povratak izbjeglica i prognanika najteži.

"Predstojeći parlamentarni izbori su prilika za zajednički nastup naših udruga na području RS, jer smatramo da tako možemo postići bolje rezultate. Nadam se da ćemo zajedničkom saradnjom na prethodno spomenutim načelima značajno doprinijeti širenju mira, povjerenja, ekonomskog prosperiteta i boljeg suživota među narodima Bosne i Hercegovine“, smatra Lovrinović, saopšteno je iz koalicije "Prvi mart".

Građanska koalicija "Prvi mart“ okuplja više od 30 udruženja povratnika u entitet RS. Cilj Građanske koalicije jeste država u kojoj su svi njeni građani jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji već svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju "Prvog marta".