BiH
40

Udruženje paraplegičara KS: Općina Centar je prepoznala naše probleme, hvala im za trotoar

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon što je jučerašnji radni obilazak povodom završetka rekonstrukcije pločnika ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine privukao veliku pažnju javnosti i medija, Udruženje ratnih vojnih invalida (RVI) - paraplegičara Kantona Sarajevo izražava zahvalnost Općini Centar za rekonstrukciju trotoara kao instituciji koja je među prvima prepoznala njihove probleme.

U svom saopćenju ističu da su, između ostalog, jedan od ključnih i gorućih problema za njhove članove arhitektonske barijere, nepristupačnost mnogima kako javnim, tako i privatnim objektima na području KS.

"Do sada smo dva puta održali sastanak s predstavnicima Općine Centar na kojima smo razgovarali o otklanjanju arhitektonskih barijera na području ove sarajevske općine. Oni su prepoznali ovu inicijativu i među prvima su ih počeli otklanjati kako bi sve osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima imale ugodniji svakodnevni život i bile ravnopravni članovi svih sfera društva. U koordinaciji s nama, simbolično je u prvoj fazi odabrana realizacija platoa ispred Predsjedništva BiH", navode iz Udruženja paraplegičara KS.

Dodaju da su prvi put prijelazi ispred Predsjedništva BiH urađeni prema evropskim standardima, ali ne samo za njih, već i za majke s djecom u dječijim kolicima, što bi moglo poslužiti kao primjer dobro urađenog posla svim ostalim lokalnim samoupravama, jer su prijelazi u potpunosti prilagođeni potrebama osoba u invalidskim kolicima i slično.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je izjavio kako je jučerašnji događaj promocija ne samo trotoara, već "transverzale za ljude u kolicima".

"Događaj je organiziran u režiji Općine Centar i to je pilot projekt. Moramo ukloniti sve barijere za ljude koji koriste kolica od Sarajevo City Centra do Ferhadije i od FIS-a do hotela Evropa, sve je rađeno na inicijativu Udruženja paraplegičara", izjavio je Ajnadžić.

Udruženje RVI paraplegičara KS se želi ograditi od posljednjih dana pogrešnih i tendencioznih medijskih interpretacija nedavno poduzetih aktivnosti u započinjanju rješavanja ovog pitanja, kao i od bilo kakvih političkih utjecaja te žele skrenuti pažnju javnosti na veliki problem u kretanju osoba koje su sudbinski "prikovane" za invalidska kolica.

"Ova problematika je naša primarna i stalna tema na svim sjednicama Predsjedništva Udruženja RVI paraplegičara KS, redovnim godišnjim i vanrednim skupštinama Udruženja, pa čak i u neformalnim razgovorima s našim članovima, ali i s članovima svih ostalih udruženja na području KS koja okupljaju osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima, koje su 'osuđene' na kretanje uz pomoć invalidskih kolica. Ova problematika nije naša trenutna aktivnost, jer naš rad na tu temu traje više od 20 godina. Želimo da takve osobe nesmetano mogu otići u pozorište, kino, platiti račune, prisustvovati sportskim događajima i manifestacijama..", ističu iz Udruženja.

Propisi koji bi trebali biti ispoštovani prema Zakonu o prostornom planiranju, korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, a tiču se osoba u invalidskim kolicima, ne ispunjavanju se adekvatno.

"Njihovo nepoštivanje i neprimjenjivanje s ciljem rješavanja ove problematike koja podrazumijeva otklanjanje, kako arhitektonskih, tako i svih društvenih i kulturoloških barijera, shvatamo kao direktnu diskriminaciju osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica. Ovim putem želimo alarmirati sve nadležne institucije, posebno čelnike ostalih lokalnih zajednica na području KS, da počnu primjenjivati zakonske odredbe koje će unaprijediti kvalitet života osobama s umanjenim tjelesnim sposobnostima, kako bismo se i mi konačno osjećali ravnopravnim članovima svih sfera društvenog života", objašnjavaju.

Podsjećamo da je obnova trotoara koja je trajala više mjeseci koštala više od 360.000 KM, a da su kritike javnosti počele i zbog višemjesečnih radova rekonstrukcije pločnika.

Finansijeri ovog projekta bili su Općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 KM, a projekt rekonstrukcije pločnika izrađen je u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je riječ o prostoru uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik.

Iz Općine je saopćeno da je u sklopu rekonstrukcije prvo uklonjena kompletna oštećena asfaltna i betonska podloga na dubini od 60 centimetara duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije postavljena je nova tamponska podloga debljine 25 centimetara, izgrađen sistem za regulaciju oborinskih voda te postavljena armirano-betonska podloga na koju su položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10x8 centimetara. Kako je predviđeno projektom, postavljene su hidraulične rampe na prilazu glavnom ulazu, urađena je zamjena ivičnjaka te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina.