BiH
0

Udruženje novinara RS-a osudio nove "liste" nepodobnih medija

FENA
Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske osudio je pojavu novih "crnih lista“ na javnoj sceni, na kojima se našao i određeni broj medija, kao i pojedinaca iz medijske profesije.

Smatraju posebno neprihvatljivom činjenicu da se takvi sadržaji prenose na zvaničnim internet stranicama političkih stranaka.

"Odgovornost za takav neprimjeren čin je tim veća ukoliko je riječ o partijama koje participiraju u izvršnoj vlasti na nivou RS i BiH", stoji u saopćenju Upravnog odbora Udruženja novinara RS-a.

Ističe se da nijedna razlika u mišljenjima, dok god se kreće u okvirima zakona i profesionalnog kodeksa, kada je riječ o medijima, ne može da bude osnova za bilo kakav vid etiketiranja i huškanja.

Također, Upravni odbor Udruženja novinara "izražava ozbiljnu zabrinutost za stabilnost RS, ukoliko je RS došla do tačke da je mogu uzdrmati ili "srušiti" mediji, bez obzira na njihov sistem vrijednosti i način na koji posmatraju ovdašnju političku situaciju“.

Na zvaničnoj web stranici SNSD-a (www.snds.org) objavljena je "knjiga“ Stefana Karganovića i drugih autora “Rušenje Republike Srpske - Teorija i tehnologija prevrata”, u kojoj su portali: Buka, Frontal.rs, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika, Udruženje veterana…, kao i intelektulaci Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i Aleksa Milojević, optužuju za djelovanje protiv interesa RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić danas je, komentirajući to pitanje, rekao da je "riječ o knjizi koja je izazvala dosta komentara i u kojoj je dosta gluposti".

"Kao funkcioner SNSD-a mogu reći da su tu neki ljudi pisali neke gluposti", naveo je Radojičić.