BiH
4

Udruženje "Mostarski krug": Hoćemo izbore do kraja godine

Klix.ba
Suočeni s činjenicom da Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, zakazani 2.oktobra, neće biti održani jedino u Mostaru, Udruženje građana "Mostarski krug" izražava protest i neslaganje zbog svojevrsnog kažnjavanja Mostaraca kojima su ponovo suspendirana osnovna ljudska i građanska prava da budu birani i da biraju svoju lokalnu vlast.

"Mostarski krug" podsjeća javnost da su Mostarci posljednji put imali priliku glasati za Gradsko vijeće grada 2008 godine, a kako sada stvari stoje - ničim krivi niti dužni, propustit će i oktobarsku priliku da izađu na birališta. Na djelu je, bez saglasnosti Mostaraca, ustoličena neprihvatljiva, najblaže rečeno, anticivilizacijska praksa i lakoća kojom su najodgovorniji politički akteri u zemlji, uz prešutnu saglasnost međunarodne zajednice, propustili uraditi svoj posao kako bi Mostar i njegove građane vratili na tračnice evropskih demokratskih načela i dobre prakse.

Poznato je da je prije više od pet godina Ustavni sud BiH naložio promjene Izbornog zakona, kada je u pitanju način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Odgovorne političke stranke koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH - jedinoj nadležnoj adresi za izmjene Izbornog zakona, do danas nisu ispunile obaveze iz presude Ustavnog suda, čime su neodgovornim pristupom suspendirane mogućnosti i prava građana ovog grada da, jedini u BiH, ne mogu slobodno birati svoju legitimnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Treba li uopće više i pominjati koliko takav loš rasplet višegodišnje mostarske statutarne i izborne krize, utječe na funkcionalna pitanja i svakodnevna pitanja i probleme Mostara i njegovih građana, prije svega u području razvoja, novih investicija i potencijalnog zapošljavanja.

Bez legitimnog Gradskog vijeća, Mostar je, praktično, zaustavljen u razvoju i osuđen na tapkanje u mjestu jer duže od četiri godine nema adrese koja može kreirati i odobravati nove razvojne projekte, dok investitori, zbog nesređene političke situacije, u širokom luku zaobilaze ovaj grad. Treba li više podsjećati i na žalosnu činjenicu da u Mostaru ne postoji adekvatna kontrola trošenja gradskog budžeta što je nonsens, jer danas je korištenje novca mostarskih poreskih obveznika isključivo ostavljeno u nadležnosti samo dvije osobe - gradonačelnika i načelnika Odjela za finansije.

Da smo u pravu, govori i najnoviji izvještaj federalnog Ureda za reviziju, koji je negativno ocijenio rad i poslovanje Gradske uprave Mostara a da još ni s jedne relevantne adrese nismo dobili objašnjenja i izvukli konsekvence.

Nakon što je postalo jasno da će Mostarci propustiti izbore 2.oktobra, "Mostarski krug "je svjesno, u vrijeme intenzivne predizborne kampanje u zemlji koju prati i povišena, zapaljiva retorika, na izvjestan način utihnuo svoje aktivnosti. Smatrali smo da bi naše intenzivije oglašavanje u korist Mostara u ovom periodu moglo biti zloupotrijebljeno u svrhu političke kampanje nekih subjekata u drugim sredinama.

Zbog toga smo odlučili odmah nakon izbora, 3.oktobra, otvoriti javnu debatu o otvorenim pitanjima Mostara kako bismo obavezali odgovorne političke aktere, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da konačno sjednu za isti stol i riješe preuzete obaveze, kako po osnovu presude ustavnog suda BiH, jednako tako da pokažu odgovornost prema građanima Mostara.

"Mostarski krug" i dalje smatra da za Mostar još ima vremena i da lokalni izbori, uz malo dobre volje i uz povećanu odgovornost kako domaćih političkih aktera, tako i OHR-a, mogu uprkos svemu, biti održani do isteka kalendarske 2016. godine. Na ovakav mogući slijed uvjeravaju i kompetentne poruke iz Centralne izborne komisije (CIK) te pravna struka. Na tome ćemo energično i istrajno insistirati jer je to krucijalni interes građana Mostara.

Nema nikakve sumnje da dijelimo mišljenje većine naših sugrađana koji su ogorčeni zbog odsustva odgovornosti političkih aktera i koji postaju svjesni da je život u njihovom gradu, praktički, stao prije pet godina što je svojevrsna civilizacijska sramota. Mostarci se sjećaju da je Mostar prije 20 godina, dakle odmah iza rata, bio prvi grad u BiH koji je imao Lokalne izbore i formirao vlast koja je pokrenula tokove obnove i brzi razvoj, uz čitav niz novih investicija.

Zbog toga su novi Lokalni izbori, i to u rokovima do kraja 2016. godine, pitanje svih pitanja za sve Mostarce koji trebaju nove ljude u vlasti kako bi ovaj biser među gradovima Evrope i svijeta, ponovo pokrenuli u dobrom smjeru.

"Mostarski krug" podsjeća na svoje ranije principe i zaključke i stoji čvrsto na stanovištu da Mostar treba biti uređen kao jedinstven grad, jedinica lokalne samouprave i bez bilo kakvih etničkih podjela. Izborne jedinice u gradu moraju biti multietničke, a način odlučivanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti takav da osigurava punu ravnopravnost sva tri naroda i ostalih, te isključuje svaku mogućnost majorizacije.