BiH
2

Udruženje komercijalnih televizija: Proces digitalizacije je spor i nedorečen

Klix.ba
Udruženje komercijalnih televizija (UKT) u Bosni i Hercegovini održalo je 26. maja 2016. godine skupštinu novoformiranog Udruženja komercijalnih TV stanica u BiH.

U cilju zastupanja i zaštite zajedničkih interesa prema državnim organima, nadležnim ministarstvima, Regulatornoj agenciji za komunikacije, kao i prema marketinškim agencijama naglašena je važnost organiziranja komercijalnih televizija.

Na skupštini su dogovorene aktivnosti na okupljanju svih komercijalnih TV stanica i, shodno tome, Udruženje će u narednom periodu uputiti pozivna pisma televizijama – potencijalnim novim članicama Udruženja.

Aktualiziran je i proces digitalizacije‎ televizijskog emitiranja u BiH, s naglaskom na njegovu sporost i nedorečenosti ovog procesa. Dogovoreno je da delegacija UKT zatraži sastanak sa ministrom prometa i komunikacija BiH na kojem će se razgovarati o procesu digitalizacije i interesima komercijalnih TV stanica u okviru tog procesa. Donesena je i odluka da će delegacija UKT tražiti i održati sastanak i sa rukovodstvom RAK-a.

Na sjednici Skupštine analizirano je i stanje u oblasti telemetrije, posebno u svjetlu neophodnosti izrade novog establishmenta koji će odgovarati rezultatima posljednjeg popisa stanovništva te stvarne penetracije kablovskih operatera u BiH. Odlučeno je da delegacija UKT održi sastanak na ovu temu sa mjeriteljem, firmom AM.

Naredne sedmice bit će održana nova sjednica Skupštine na kojoj će biti govora o odnosu komercijalnih televizija prema organizacijama za zaštitu izvođačkih i autorskih prava.