BiH
14

Udruženje građana Kreka protiv rušenja zgrade DTV Partizan

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Udruženje građana "Kreka" iz Tuzle, koje djeluje već skoro 40 godina, protivi se izmjeni regulacionog plana naselja Kreka, navodeći da će to omogućiti rušenje značajnih objekata nulte vrijednosti izgrađenih u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

"Zaprepašteni smo i ogorčeni namjerom Vijeća i Uprave Grada Tuzla da promijene regulacioni plan i u tom kontekstu poruše objekte Gornja i Donja kolona, te zgradu DTV Partizan, koja je 1995. godine izuzeta za potrebe skladištenja humanitarne pomoći i izbjegličke općine. Općina je bila obavezna da zgradu dovede u prvobitno stanje i vrati zakonskim korisnicima, što nikada nije urađeno", izjavio je za Fenu predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana "Kreka" Derviš Čičko.

Podsjeća da je u ljeto 2015. godine bivši saziv Općinskog vijeća jednoglasno prihvatio inicijativu UG "Kreka" da zgrada DTV "Partizan" bude renovirana i vraćena stanovnicima Kreke na raspolaganje.

Ali, od inicijative se nije daleko odmaklo. U budžetu Tuzle za ovu godinu nisu predviđena sredstva za adaptaciju spomenutog objekta.

"U Kreki nema objekata za društvene aktivnosti, ne postoji ambulanta, nema mnogih sadržaja koji su od životne važnosti za građane ovog dijela grada. Sam koncept višegodišnje lokalne politike masovnog rušenja raritetno-historijskih objekata u Tuzli svakako da ne može biti u interesu njenih građana. Posebno kada se radi o očuvanju arhitektonskog naslijeđa iz ere intenzivne industrijalizacije Tuzle u periodu od 1878. do 1914. godine", navodi Čičko.

On se, uime članova UG "Kreka", nada da će gradski vijećnici imati sluha za potrebe građana ovog dijela Tuzle, posebno sa stanovišta očuvanja objekata koji predstavljaju kulturno-istorijsku baštinu, te da neće biti donesena odluka koja će u skorijoj budućnosti omogućiti rušenje dijela naselja Kreka.