BiH
0

Udruženje "BH novinari" uputilo protest Milanu Jeliću

FENA
Milan Jelić
Milan Jelić
Udruženje/udruga "BH novinari" uputilo je protest predsjedniku RS-a Milanu Jeliću zbog zabrane ulaska novinarima BHT1 na konferenciju za medije održanoj u Banskim dvorima u Banjoj Luci 17. januara.

U protestnom pismu se navodi kako ponašanje osoba iz Jelićevog osiguranja i činjenica da je samo novinarima BHT1 spriječen ulazak na konferenciju, predstavlja grubo kršenje novinarskih sloboda i uskraćivanje prava toj medijskoj kući da građanima BiH prenese informacije.

-Konferencija za novinare je javni događaj kojem bi trebali prisustvovati svi zainteresirani a ne samo novinari i mediji kojima Vi i Vaši službenici dozvolite. Gruba zabrana ulaska i odvajanje uposlenika BHT1 iz grupe novinara koji su htjeli prisustvovati rečenom događaju, klasični je primjer diskriminacije jednog medija i kršenje principa demokratskog i civiliziranog ponašanja. Takvo ponašanje ne bi trebalo biti svojstveno značaju i odgovornosti funkcije predsjednika Republike Srpske, stoji u pismu.

Udruženje navodi kako je zabrana ulaska ekipi BHT1 na konferenciju je loš primjer za sve druge institucije u tom bh. entitetu.

-Budući da raspolažemo informacijama da su se novinari BHT1 suočili sa sličnim ponašanjima i u drugim institucijama i ustanovama u Banjoj Luci, iskreno smo zabrinuti za svoje kolege i uvjete u kojima će nastaviti raditi i izvještavati za javni servis. Zbog toga od Vas, gospodine Jeliću, zahtjevamo da svim novinarima, bez obzira iz kojeg medija dolaze, omogućite pristup javnim dogadjajima čiji ste inicijator. Isto tako od Vas očekujemo da s pozicije predsjednika Republike Srpske spriječite svaki vid diskriminacije novinara i medija te ugrožavanja njihovog prava na slobodu informiranja, stoji u pismu.

Udruženje je navelo i da će kao organizacija koja štiti pravo novinara na slobodan rad i informiranje javnosti, o ovom slučaju izvjestiti sve međunarodne organizacije i institucije za zaštitu slobode javne riječi te od njih zatražiti pomoć u njegovom rješavanju, saopćeno je iz Udruženja/udruge "BH novinari".