BiH
0

Udruženje "BH novinari" osuđuje izvještavanje Dnevnog avaza

NINA
Udruženje "BH Novinari" uputilo je najoštriji protest redakcijskom kolegiju Dnevnog avaza zbog, kako su kazali, uznemiravajućeg i neetičnog izvještavanja o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Sarajevu u subotu, 6. augusta i u kojoj je teško ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica.

Naime, u izdanju Dnevnog avaza od 7. augusta ove godine na naslovnoj i 23. stranici objavljena je fotografija na kojoj se vidi djevojčica ispod tramvajskih šina, te grupa ljudi koja promatra tijelo djevojčice.

''Fotografije objavljene uz tekst o nesreći u potpunoj su suprotnosti s novinarskom etikom i članom 11. Kodeksa za štampu'', ističu iz Udruge te napominju kako se u tom članku naglašava da novinari i mediji ''ne smiju fotografirati djecu mlađu od 15 godina bez dozvole roditelja'', te da mediji smiju ''samo s oprezom i odgovornošću identificirati djecu koja su žrtve kaznenih djela''.

Također, naglašavaju iz Udruženja, potpuno je neprihvatljivo navođenje nacionalnosti nastradale djevojčice budući da, ističu, taj podatak ni na koji način ne može doprinijeti razjašnjavanju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća, ali može izazvati različita tumačenja u javnosti.

Udruženje “BH Novinari” poziva uredništvo Dnevnog avaza da se izvine porodici ozlijeđene djevojčice i da počnu poštovati odredbe Kodeksa za štampu koji su, zaključuju iz tog Udruženja, potpisali i oni sami.

Pogreškom Udruženja “BH Novinari” u ranije objavljenoj vijesti navedeno je da je preminula djevojčica koja je ozlijeđena u saobraćajnoj nesreći u subotu u Sarajevu. Iz Udruge “BH Novinari” su uputili izvinjenje zbog ove nenamjerne pogreške.