BiH
0

Udruženja nezadovoljna prijedlogom reforme policije

FENA
Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje Srebreničke majke i Udruženje žene žrtve rata nezadovoljne su prijedlogom o reformi policije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, ocjenjujući da ovaj dokument predstavlja još jednu nepravdu prema onima koji su preživjeli genocid.

"Ako treba poduzet ćemo radikalne mjere da ovaj put spriječimo nepravdu. Nećemo dozvoliti da u policiji rade oni koji su ubijali našu djecu", poručuju ova udruženja u pismu upućenom visokom predstavniku.

Oni upozoravaju kako za njih nijedno rješenje policije neće biti prihvatljivo, sve dok "ubice budu nosile ambleme policije". Zbog toga ne mogu, kako navode, prihvatiti ni sadašnju Policiju RS-a, jer je to struktura koja je izvršila genocid.

"Ne postoje kompromisi kada su u pitanju žrtve i ubice. Ovo imajte na umu kada budete pravili neki novi prijedlog o reformi policije koji možda pojedincima neće biti prihvatljiv, ali će se voditi principima pravednosti sa kojim naša zemlja može krenuti svjetlim putem mirnog života i tolerancije", navode u pismu ova tri udruženja.