BiH
18

Udruga HVO Sarajevo položila vijenac na Groblju "Sveti Josip"

FENA
Izaslanstvo Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo danas je na Groblju "Sveti Josip" položilo vijenac i zapalilo svijeće za poginule i preminule branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

I tom prilikom je istaknuto kako su pripadnici HVO-a na samom početku agresije na Bosnu i Hercegovinu stali na branik Sarajeva, zajedno s ostalim postrojbama.

"Mi smo pripreme za odbranu započeli još 1991. godine u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, koje je iniciralo osnivanje HVO Sarajevo, s ciljem očuvanja hrvatske opstojnosti u glavnom gradu BiH, ali i ideja multikonfesionalnosti, multikulturalnosti i multietničnosti. Mi i danas živimo i djelujemo u Sarajevu, glavnom gradu svih građana BiH, te nam je cilj i zadaća njegovati tradiciju suživota, mira i tolerancije. Iskreno se nadamo da ćemo u Sarajevu jednog dana ipak imati spomenik našim poginulim braniteljima", kazao je Marinko Pejić, prvi ratni predsjednik i utemeljitelj HVO Sarajevo.

Predsjednik Udruge Vladimir Džakula istaknuo je da to ne bi bilo moguće bez žrtve onih koji su položili svoje živote za odbranu ovih plemenitih ideja.

"Na ovaj način prisjećamo se svih poginulih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Sarajeva i BiH, kao i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu", kazala je Evica Morić, predstavnica porodica poginulih branitelja u Udruzi organizatora otpora, penzionisanih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe tog udruženja.