BiH
1

Učesnici Marša mira iz Žepe prešli prvu etapu

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Učesnici "Marša mira" njih 130, koji su jutros krenuli iznad Žepe, s mjesta Bukovik, prešli su prvu petokilometarsku etapu današnjeg pješačkog pohoda.

Među 130 učesnika "Marša" koji su iz Sarajeva, Mostara i Žepe je i nekolicina iz Turske, a najstariji učesnik je 70-godišnjak, do večeras će preći 30 km.

Noćit će se u šatorskom naselju Ljeljendol, a sutra ujutru učesnici "Marša" krenut će prema Potočarima preko Srebrenice.

Ispred ulaza u musalu Memorijalnog centra u Potočarima učesnici "Marša" iz pravca Žepe susrest će se s učesnicima "Marša mira" koji su u nedjelju krenuli iz Nezuka i formirat će zajedničku kolonu koja će ući u Memorijalni centar da bi ispratili 520 tabuta, s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava koji će 11. jula biti ukopani pored 5.137 žrtava genocida, koji su ukopani u Memorijalnom centru Potočari tokom prethodnih 11 kolektivnih dženaza.

Učesnici marša prate i osiguravaju pripadnici policije Republike Srpske, medicinski sanitet i ekipa Kluba spasavalaca 2000. Sarajevo.