Zbog smrti Hamze Marevca
2

FOTO+VIDEO / Učenici, roditelji i nastavnici pitaju "ko je sljedeći"

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 300 učenika osnovnih škola "Behaudin Selmanović", "Sokolje" i "Briješće" mirnom protestnom šetnjom Rajlovačkom cestom su ukazali na probleme u saobraćaju sa kojima su suočeni učenici ovih, ali i svih drugih škola na području BiH.

Ideja o ovom apelu krenula je nakon nedavnog tragičnog događaja, gdje je od udara kamiona stradao desetogodišnji učenik OŠ "Behaudin Selmanović" Hamza Marevac.

Učenici su jutros sa svojim nastavnicima željeli apelovati na nadležne institucije da poboljšaju saobraćajnu sigurnost te da vozači voze opreznije.

"Želimo nadležnim ukazati na to da je krajnje vrijeme da se pravila i propisi u saobraćaju počnu poštovati. Mi, prosvjetni radnici, na sve načine educiramo učenike o saobraćajnim pravilima , ali nemamo podršku drugih nadležnih institucija, od policije, ministarstva, tužilaštva i ostalih", kazao je za Klix.ba Jasmin Marevac, nastavnik tehničkog odgoja i informatike.

Sead Marevac, otac stradalog dječaka kaže kako ništa ne može vratiti njegovog sina, ali se nada da će se ovim apelom makar nešto postići, kako bi sutra druga djeca bila sigurnija na putu od kuće do škole.

"Znam da su direktor i osoblje škole činili sve kako bi našoj djeci omogućili veću sigurnost, ali u ovom slučaju nisu oni krivi. Mi smo tražili da se postave ležeći policajci ili kamere, međutim, to je u nadležnosti ministartsva saobraćaja", govori Marevac.

Na mirnim protestima prisutni su bili i nadležni iz Općine Novi Grad, kao i načelnik Aner Šuman, koji nam je kazao kako podržavaju sve aktivnsoti koje je pokrenula OŠ "Behaudin Selmanović".

"Sa ovoga mjesta apelujem na sve one koji su nadležni za rješavanje ovih problema, prije svega na postavljanju trotoara i ograda u blizni škola. Mi već radimo jedan projekt sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, a to je smirivanje saobraćaja u blizini škola na području Novog Grada, međutim, to nije dovoljno za sigurnost naše djece. Djeca, prije svega, trebaju sigurno stići do škole, a ne da budu sigurni samo u krugu škole", istakao je Šuman.