BiH
930

Učenici osvojili svjetske medalje, a ostali bez priznanja jer pohađaju škole Bosna Sema

Klix.ba
Bahrudin Trbalić dobio stipendiju za prestižni američki MIT
Bahrudin Trbalić dobio stipendiju za prestižni američki MIT
Učenici obrazovnih institucija Bosna Sema koji su ostvarili izuzetne rezultate, medalje i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine neće dobiti priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, najvjerovatnije jer su učenici ovih institucija.

Naime, u organizaciji ovog ministarstva u ponedjeljak će u mostarskom Centru za kulturu biti održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBiH u školskoj 2015/2016. godini. Na preliminarnoj listi bio je i Bahrudin Trbalić, dobitnik najvećih svjetskih priznanja koja je osvojio prošle godine, poput srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, te srebro sa takmičenja "Rumunski majstori fizike". Trbalić je u međuvremenu primljen i na MIT u Americi. Ipak, on se ne nalazi na spisku učenika kojem će Federalno ministarstvo obrazovanja dodijeliti priznanje.

Prvobitni spisak dobitnika
Prvobitni spisak dobitnika

O ovom genijalnom momku pisao je naš portal ranije.

Korigovani spisak dobitnika
Korigovani spisak dobitnika

Ove godine dodjeljuju se nagrade za po tri najbolja učenika iz svakog kantona po nepoznatim kriterijima, a nekoliko učenika poslalo je i pismo nadležnim zatraživši objašnjenje zbog nastale situacije.

"Obraćamo Vam se ovim putem s ciljem ukazivanja na naše nezadovoljstvo povodom odluke Federalnog ministarstva obrazovanja odnosno Kantonalnog ministarstva obrazovanja da na ceremoniji 'Znanjem u budućnost' ne dodijele nagrade takmičarima koji su postigli uspjehe na međunarodnim i državnim takmičenjima, koji su pohađali Međunarodnu srednju školu u Sarajevu i Sarajevo Koledž. Ne ulazeći u kriterije po kojima se međunarodni uspjesi ravnomjerno dijele po svim kantonima, evidentno je da nijedan od troje uvaženih kolega iz našeg kantona nema rezultate ni blizu kao mi dole potpisani", stoji u pismu učenika ovih škola.

Ističu kako su osvojili 13 zlatnih, srebrenih i broznanih medalja sa svjetskih, evropskih i regionalnih međunarodnih takmičenja na kojima su predstavljali BiH, te da su osvojili prva mjesta na domaćim državnim i federalnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine. Od ministarstava traže da njihovi uspjesi ne budu žrtve nepravde samo zbog škole koju pohađaju.

"Mi vjerujemo da prvo treba nagraditi učenike koji su osvojili medalje i priznanja sa međunarodnim takmičenjima neovisno iz kojeg kantona dolaze, a potom primijeniti vaše kantonalne kriterije. Nadamo se i da ćete preispitati kriterije kojim su neki učenici izabrani prije učenika sa medaljama sa međunarodnih takmičenja", navodi se u pismu.

Od ministarstva traže da preispita svoje odluke kazavši kako su ranijih godina regularno dobijali nagrade, a novac su koristili za plaćanje troškova putovanja na takmičenja.

U potpisu pisma stoje učenici Adisa Bolić, Nermedin Džeković, Adnan Gobeljić, Amar Kurić, Neira Kurtović, Zlatko Salko Lagumdžija, Emin Mrkonja, Ajdin Muharemović, Amila Mujkić i Boris Velašević o čijim smo uspjesima pisali ranije.

Podsjećamo, politika je umiješala svoje prste i u slučaju dodjele Plakete Grada Sarajeva u oblasti obrazovanja profesoru matematike Aliju Lafcioglu. Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva prvobitno je dodijelilo ovu Plaketu profesoru, da bi je potom oduzeli.