Incident u vrtiću "Dječiji grad"
105

Učenice priznale neprimjereno i nedolično ponašanje prema djeci

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon medijskih navoda o incidentu u vrtiću "Dječiji grad“, u toj ustanovi je danas održan sastanak roditelja djevojčice koja pohađa vrtić, odgajatelja, predstavnika stručnih organa i uprave Javne ustanove "Djeca Sarajeva" i Srednje medicinske škole "Jezero“, kao i triju učenica ove škole i njihovih roditelja.

Cilj je bio da se utvrdi objektivna slika o događaju te o tome ko treba da snosi odgovornost.

Epilog je uslijedio nakon trosatne diskusije po dobrovoljnom priznanju učenica Srednje medicinske škole da snose odgovornost za neprimjereno i nedolično ponašanje prema djeci predškolskog uzrasta (smijeh i aluzije na poljubac u usta između dječaka i djevojčice).

Učenice su kazale i da im nije bila namjera da takav čin ima negativne posljedice, a naročito ne traume po djecu, uz opravdanje da se sve odvijalo u kontekstu šale, što ne umanjuje težinu ovog incidenta, saopćila je danas uprava Javne ustanove "Djeca Sarajeva".

Roditeljima je potvrđeno da će Stručni organi škole (Nastavničko vijeće) razmatrati sve ustanovljene činjenice i na taj način izreći adekvatne disciplinske mjere prema svojim učenicama.

Učenice i njihovi roditelji uputili su iskreno izvinjenje roditeljima djevojčice koja je žrtva u spomenutom događaju, uz žaljenje što su svi na ovakav način bili involvirani u slučaj, ali u nadi da će iz ovoga biti izvučene pouke koje će ubuduće prevenirati neželjene incidente.

Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ će sutra sazvati vanrednu sjednicu menadžmenta i Pedagoški savjet kako bi se sagledali svi eventualni propusti predškolske ustanove koji su doprinijeli događaju.

"Uz međusobno uvažavanje i razumijevanje svih sagovornika, čitav događaj, ipak može poslužiti kao dobar primjer da, ukoliko se stvari tretiraju na ispravan i odgovoran način, u cilju sagledavanja cjelokupne istine, negativne posljedice i reakcije mogu se kanalisati u pozitivnom smjeru i poslužiti kao preventivna mjera.

U tom kontekstu, Javna ustanova 'Djeca Sarajeva' upućuje iskreno izvinjenje roditeljima što se ovakav nemio događaj uopšte desio", navedeno je u saopćenju ustanove.