BiH
17

U znak solidarnosti sa radnicima Krivaje, u Zavidovićima se sutra zatvaraju sve radnje

Piše: E. M.
Radnici Krivaje Mobel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Krivaje Mobel (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svi privredni poslovni subjekti u Zavidovićima sutra će na dva sata zatvoriti svoje radnje kako bi se solidarisali sa radnicima Krivaje-Mobel koji već mjesecima traže svoje prava.

Na ovu odluku privrednici u Zavidovićima su došli zbog toga jer ne mogu gledati nepravdu koja se čini nekada najvećem zavidovićkom gigantu koji danas ne radi, a njegovi uposlenici mjesecima na sve načine pokušavaju ostvariti svoja prava. Predstavnik Sindikata radnika Krivaja-Mobel Besim Hasić je za Klix.ba kazao kako je došlo vrijeme da se podvuće crta i riješi pitanje Krivaje-Mobel.

"Dok smo dijelili naše letke privredni subjekti u našem gradu su izrazili spremnost da nam pomognu u borbi za naša prava tako što će od 10 do 12 sati zatvoriti svoje radnje. Na stadionu ćemo se okupiti kako bismo poslali jasnu poruku vrhu države da se ovo sve mora riješiti jer kako je fabrika mrtva, mrtav je i grad", kazao je Hasić.

Radnici Krivaje-Mobel su prije desetak dana blokirali ulaz i izlaz iz Zavidovića nakon što je iz kruga fabrike jedan od članova ortačke grupe odvezao kamion, te su tada zahtjevali odluku o zaštiti imovine.

Međutim, nakon nekoliko sati, Zavidoviće je bilo odblokirano, a radnici su na svojim zborovima tražili druge načine da dođu do svojih prava.

Pored pomenutih zahtjeva radnici Krivaje još traže vraćanje imovine državi, ponovno pokretanje proizvodnje, uplatu zdravstvenog i penzionog osiguranja te isplatu neisplaćenih plaća.