BiH
89

U Žepču alarmantna situacija, poplavljeni mnogobrojni objekti, klizišta prijete

Piše: J. H.
(Foto: Daniel J. Merton/Klix.ba)
Građani Žepča i mještani okolnih naselja su se ponovo su se našli u nemilosti prirode. Nakon obilnih padavina, pokrenuta su klizišta a mnogobrojne kuće su pod vodom.

Na ulazu u Željezno Polje, u jednoj prodavnici, ostale su zarobljene dvije radnice dok mnogi mještani ovog naselja ne mogu izaći iz svojih kuća.

"Situacija je vrlo loša. Dobro je to što nema dojava da su ranija klizišta ponovo aktivna, ali imamo velikih problema sa poplavama. Ulaz u Čole i Željezno Polje je zatvoren, prekinuta ja magistralna cesta kojom se saobraćaj odvija usporeno, prekinuta je regionalna cesta Žepče - Zavidovići u mjesnoj zajednici Orahovica, poplavljene su kuće u naselju Bistrica i mnogim drugim naseljima", kaže za Klix.ba Zoran Martinović iz Civilne zaštite Općine Žepče.

Na jednoj dionici prema Zenici, radnici Doboj puteva pokušavaju očistiti put kako bi se saobraćaj, koliko-toliko, normalizovao.

U pomoć im pristižu i mašine Federalne civilne zaštite kako bi se odblokirao put prema Željeznom Polju i Čolama.

Kako su nam rekli, načelnik Općine Žepče Mato Zovko prekinuo je godišnji odmor i stigao sa mora kako bi bio sa svojim sugrađanima i koordinisao akcijama.