BiH
0

U Zenici smanjen broj maloljetnih prestupnika za 16 posto

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ambasadori Švicarske i Švedske u Bosni i Hercegovini te predstavnica UNICEF-a danas su se sastali sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem, koji je predstavio rezultate programa "Zaštita djece izložene u riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH".
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Zenica je jedna od devet općina u kojima se od 2010. godine provodi prva faza projekta na lokalnom nivou, a rezultati pokazuju da je broj maloljetnih prestupnika u 2012. godini, u odnosu na 2011. godinu, manji za 16 posto.

Načelnik Zenice Husejin Smajlović, prisutne je upoznao sa rezultatima i akcionim planom projekta koji je proveden, te dodao kako je implementacija druge faze projekta, koja predstavlja prevenciju, vrlo značajna u postizanju novih rezultata.

"Za veoma kratko vrijeme uspjeli smo postići velike rezultate i stoga je veoma bitno da nastavimo i drugu fazu projekta, a sve sa jednim ciljem, kako bi što manje djece uopće došlo u sukob sa zakonom, ali i da pomognemo onima koji su se već našli u ovom problemu", kazao je Smajlović.

U implementaciji ovog projekta unaprijeđena je i međusektorska saradnja stručnjaka koji rade sa djecom i maloljetnicima, poboljšani su uslovi za primjenu alternativnih mjera prema djeci u sukobu sa zakonom i usvojen je Protokol o saradnji između nadležnih institucija.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer, je istakla važnost izricanja alternativnih mjera prema djeci u sukobu sa zakonom.

"Veoma je važno da sve što radi, radi po mjeri zajednice u kojoj ima problema, da tako puštamo korijenje za proširenje alternativnih mjera. Zenica je sveobuhvatna po tim mjerama, gdje imamo i alternativne mjere i širenje korijena, ali i cilj prevencije", izjavila je Bauer.

Izricanje alternativnih mjera podrazumijeva primjenu odgojnih preporuka koje predstavljaju alternativni oblik reakcije na kriminalitet maloljetnika, čija je svrha da se ne pokreće krivični postupak prema maloljetnom počinitelju krivičnog djela.

Ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller je kazao kako je zadovoljan postignutim rezultatima te izrazio spremnost da već danas potpiše ugovor za drugu fazu projekta, koja predstavlja rad na prevenciji maloljetničke delikvencije.

"Reforma sistema maloljetničkog pravosuđa je tek jedan od uvjeta za dosljednu provedbu Konvencije UN o pravima djeteta, koja predstavlja skup globalno prihvaćenih pravila koja uključuju jednak tretman djece bez diskriminacije, i drugim pravima. S obzirom na to da su rezultati više nego zadovoljavajući, već danas sam spreman potpisati ugovor za drugu fazu u vrijednosti od 1.700.000 eura", kazao je Schiller.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Amabasador Švicarske u BiH Andre Schaller izrazio je zadovoljstvo rezultatima i želju za nastavkom provođenja projekta.

Koordinator općinskog Multidisciplinarnog tima za maloljetničko pravosuđe Selver Keleštura, dodao je kako će u cilju prevencije maloljetničkog prestupništva najviše utjecaja imati socijalni pedagozi, čiji je angažman od velikog značaja.

Delegacija je nakon sastanka u zgradi općine Zenica posjetila prostoriju prilagođenu djeci u policijskoj stanici Centar, a potom je uslijedio i sastanak u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Program "Zaštita djece izložene u riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH" provodi UNICEF uz finansijsku podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida).