Nakon teške bolesti
138

U Zenici preminuo Pane Škrbić, život posvetio radu i razvoju mjesta gdje god je bio

E. M.
Pane Škrbić
Pane Škrbić
U Zenici je danas nakon teške bolesti preminuo Pane Škrbić, regionalno poznat po aktivnom društvenom radu i organizaciji manifestacije izbora najboljeg menadžera koja je bila poznata u cijeloj Evropi.

Pane Škrbić rođen je 1943. godine u Glamoču, svoje školovanje je nastavio u Bugojnu gdje je s 23 godine postao najmlađi predsjednik Općine Bugojno.

Među prvim događajima koje je organizovao su dočeci za Josipa Broza TIta, a krajem 70-ih godina došao je u Zenicu, grad u kojem je ostavio dio sebe i gdje je svaki atom snage do posljednjeg dana davao za svoj grad.

U svojoj radničkoj karijeri, preporodio je poslovanje novine Naša riječ, u Sarajevu je bio generalni direktor ZOI-TOURS-a koji je upravljao olimpijskim centrima u BiH, 1988. godine je pokrenuo je prvu privatnu turističku agenciju u bivšoj Jugoslaviji Intertours koja je radila do početka agresije na BiH.

U ratu se bavio humanitarnim radom, a nakon rata tokom dvomjesečne posjete SAD-u vidio je pravce kretanja biznisa te je već 1994. godine organizovao izbor menadžera godine kroz koji je za oko 30 godina održano 50 manifestacija, izabrano oko 500 menadžera iz cijele regije, a učešće je uzelo i stotine umjetnika, sportista, javnih ličnosti.

Bio je angažovan i u sportu, jedno vrijeme je bio na funkciji direktora NK Čelik, a najduže je bio predsjednik Rukometnog kluba Čelik.

Laureat je titule “Svjetski ambasador znanja”, koja mu je uručena u junu 2017. godine, u Sloveniji. Bio je i kandidat za Grb Grada Zenice kojeg nikada nije dobio.

Vezani članci