BiH
0

U zdravstvo RS-a uložena 43 miliona KM, gradit će se nova bolnica u Istočnom Sarajevu

FENA
Bolnica Istočno Sarajevo
Bolnica Istočno Sarajevo
Vlada RS-a odlučila je danas na sjednici u Banjoj Luci da bude građena nova bolnica u Istočnom Sarajevu i Minstarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija zaduženi su da utvrde model i obezbijede sredstva za finansiranje izgradnje, saopćeno je iz Vlade.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o kapitalnim projektima i drugim investicijama u zdravstvenom sistemu RS-a za 2015. godinu, istakavši da je u kapitalne investicije u javnom sektoru zdravstva ove godine uloženo 43.312.127 KM.

Investicije su realizirane putem Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, donacija, projekta "Rekonstrukcija i opremanje Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka", projekta "Modernizacija bolnica u BiH- Faza 3", kredita Koreje, projekta "Izgradnje i opremanja Centralnog dijela južnog krila Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka", projekta opremanja Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, projekta rekonstrukcije, adaptacije i sanacije JZU Bolnica Istočno Sarajevo, te drugih projekata.

"Realizacijom kapitalnih ulaganja povećat će se dostupnost zdravstvene zaštite, smanjiti broj pacijenata liječenih u inostranstvu i povećati efikasnost zdravstvenog sistema uz unapređenje kvaliteta rada", navodi se u saopćenju.