Koordinacioni tim
0

U ZDK još uvijek nema nove gripe

ZEDA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Koordinacioni tim za praćenje nove gripe A (H1N1), u čijem sastavu su predstavnici Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, Kantonalne bolnice Zenica, Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, JU Apoteke „Zdravlje“ Zenica, i Kantonalne uprave civilne zaštite, saopćila je da na području Zeničko-dobojskog kantona još nije evidentiran slučaj nove gripe.

Koordinacioni tim napominje da je u 15 slučajeva kod osoba postojala sumnja na virus gripe i da je u svim slučajevima obavljeni testni nalaz negativan.

Na području ZDK epidemiološki nadzor provodi redovno i posljednjih dana je primjetan povećan broj oboljelih od bolesti respiratornog sistema, koje su vrlo slične gripi, naročito među školskom djecom i omladinom. Obzirom da se nova gripa širi na području BiH i njenom okruženju, zasigurno je da će biti slučajeva oboljelih na području ZDK. Kako bi se spriječila infekcija virusom gripe građanima se preporučuje izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi mnogo ljudi. Treba redovito prozračivati prostorije, prati ruke vodom i sapunom ili koristiti alkoholni dezinficijens za ruke.

U prvih sedam dana novembra na području ZDK je zabilježeno 748 slučajeva 'akutne respiratorene infekcije', zatim 146 bolesti sličnih gripi, ali nema niti jedan slučaj gripe A/H1N1.