Sarajevo
16

U Vladi FBiH danas sastanak o cijenama prehrambenih proizvoda

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar trgovine Amir Hasičević danas će u Vladi FBiH održati sastanak sa kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine.
Iz Federalnog ministarstva trgovine najavljeno je da će ministri razmotriti pitanja iz oblasti trgovine, s posebnim naglaskom na cijene prehrambenih artikala, kao i unapređenje saradnje u prometu roba i usluga.

Također, tema sastanka je i poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine putem unapređenja zakona i propisa, s fokusom na Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o kontroli cijena, na kojima je Federalno ministarstvo trgovine radilo posljednja četiri mjeseca.

Budući da je ministar Hasičević predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH, iz ministarstva ističu da je na sastanku planirana i razmjena informacija o potencijalima za ulaganja i privlačenje investitora, te poboljšanje infrastrukture, s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta.

Podsjetimo i da je Vlada Federacije BiH prošle sedmice donijela novu odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade donesenu krajem augusta ove godine, prošlosedmičnom odlukom je povećan broj proizvoda sa 9 na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

U bh. entitetu Republika Srpska počela je kampanja "Društveno odogovorni" u sklopu koje su cijene određenih namirnica niže, a kako je najavljeno lista proizvoda koji pojeftinjuju će biti proširena.