Sarajevo
413

U Vijećnici naopako postavljene zastave na svečanosti povodom Dana nezavisnosti BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina povodom Dana nezavisnosti BiH.

Nažalost, organizatori nisu bili potpuno skocentrisani pa su dvije velike zastave Bosne i Hercegovine povodom 1. marta postavili naopako.

U prvom redu su sjedila dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, a oko njih su bili brojni zvaničnici Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Gradske uprave poput v.d. premijerke KS Darje Softić-Kadenić, gradonačelnice Benjamine Karić, potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića...

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

No, niko se nije obazirao na pogrešno postavljene zastave iako zastava države nikada ne bi smjela biti postavljena pogrešno, a naročito na svečanostima ovakve vrste. Iako se mnogi kunu u državu i sve što je čini, ove stvari se dešavaju ispred vlastitog nosa.

Zastava BiH ne smije biti okrenuta na način da zvijezde budu "iznad" žutog trokuta.

Državne institucije i vlasnici privatnih objekata i ovog državnog praznika BiH zastave na svojim objektima su okrenuli kako misle da treba.

U mnogim zemljama naopako okrenuta zastava predstavlja znak opasnosti i poziv u pomoć. Isticanje zastave naopako se u nekim zemljama smatra uvredljivim te je taj čin kažnjiv zakonom, a predstavlja i međunarodni znak za nevolju.