BiH
0

U Velikom parku bit će spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o određivanju lokacije za podizanje Spomen-obilježja svoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina. Lokacija za podizanje Spomen-obilježja je prostor fontane u Velikom parku u Sarajevu.

Predsjednica Organizacionog odbora za podizanje spomenika gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je kazala kakao je nakon određivanja lokacije pred Organizacionim odborom da pronađe idejno rješenje, a zatim će biti raspisan konkurs.

'' Fontana će biti redizjanirana i praktično uklopljena u Spomen-obilježje'', pojasnila je gradonačelnica Borovac.

Predstavnici roditelja ubijene djece Esad Srna i Sabrija Zimić su naglasili kako je potrebno izmijeniti naziv odluke i da bi trebalo da ona glasi Odluka o utvrđivanju lokacije za podizanje Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva.

Gradonačelnica Borovac je kazala kako će se morati usuglasiti naziv sa Skupštinom Kantona Sarajevo jer je ona i predložila ovakav naziv.

Predstavnici roditelja su naglasili kako se ova projekt treba ubrzati kako bi se s izgradnjom ovog spomen-obilježja počelo što prije. Kazali su kako bi polaganje temeljca trebalo biti 6. aprila.