"Ranjeni kamen"
292

U Velikoj aleji na Ilidži bit će postavljeno spomen-obilježje za stradalog Dženana Memića

Piše: M. N.
U Velikoj aleji na Ilidži uskoro će biti postavljeno spomen-obilježje Dženanu Memiću, mladiću koji je imao samo 22 godine kada je preminuo od povreda koje je, prema Tužilaštvu KS, zadobio u saobraćajnoj nesreći, a prema riječima porodice od brutalnog premlaćivanja.

Spomen-obilježje bit će postavljeno tačno na mjestu gdje je Dženan pao nakon što je zadobio povrede glave. Kako su nam rekli njegovi prijatelji koji ga prave, spomen-obilježje bit će napravljeno od kamena koji će imati udubljene na jednoj strani, odnosno predstavljat će "ranjeni kamen" kao simbol ranjenog Dženana.

Kamen s tekstom bit će postavljen u subotu u 13 sati, a Dženanov otac Muriz Memić kazao je kako će spomenik služiti kao opomena da se ono, što se desilo Dženanu može desiti svakome.

"Neću stati i borit ću se do kraja. Ovo je poruka drugim generacijama. Ovo se nije desilo samo Dženanu, ko zna koliko je Dženana bilo prije. Ja ću najmanje imati koristi od ovoga, ali neka neko drugi ima makar korist da mu se ovako nešto ne desi i ne prave ga budalom. Zakon se mora promijeniti da i oštećena strana ima neko pravo", rekao nam je Memić.

Saglasnost za izgradnju spomenika dala je Općina Ilidža, a sve pripreme napravili su Dženanovi prijatelji.

"Ovo je poruka da nećemo odustati, ovo je poruka bandi da ćemo ih do kraja/zatvora raskrinkati. Ovo je obilježje koje će svjedočiti borbi jedne čestite porodice i ogromnog broja njihovih prijatelja protiv udružene zločinačke organizacije", napisali su Dženanovi prijatelji i pozvali rodbinu, prijatelje i čestiti narod koji je uz njih i koji srcem i dušom iščekuju pravdu za Dženana, prisustvuju postavljanju obilježja.