BiH
89

U Tuzli obilježen Dan ustanka naroda: Tada su BiH čuvali svi

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti danas je u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda BiH i 75. godišnjica od historijskog datuma kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma.

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su mnogobrojni antifašisti, borci, predstavnici Gradske uprave Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi boračkih organizacija te mnogobrojni građani Tuzle.

Među brojnim prisutnim zatekli smo i 90-godišnjeg Pašana Mehmedinovića.

"Bio sam organizator takozvane teritorijalne odbrane, a aktivno sam učestvovao i u snabdijevanju naoružanja cijele tadašnje općine Tuzla. U to vrijeme bilo je naoružano i blizu 30.000 ljudi. Išao sam ka tome da pomognem mjesnim zajednicama, a na račune moga rada mnogi su dobijali i televizore u boji. Tada su BiH čuvali svi, bez obzira na vjeru i naciju. U partizanima nismo gledali ko je i šta je. Bilo nam je važno da ima ime kako bi ga mogli zvati kad nam zatreba. Spašavali smo jedni druge, pomagali ako je neko bio ranjen", prisjeća se Mehmedinović.

Predsdjenik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Tuzle Muhamed Čaušević ovaj dan ocijenio je od izuzetnog značaja za historiju ovog grada.

"Tih julskih dana, nakon dvogodišnje borbe i rata, BiH je definitivno obnovila svoju državnost. Od toga počinju sva dešavanja na uspostavi i jačanju te državnosti. Ovo je datum koji ne smije biti zaboravljen. Ovo treba svake godine ponavljati, posebno mladim ljudima, kako ne bi došli u situaciju da nam se ponovi fašizam koji je vječita crna ideologija", istakao je Čaušević.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da se jedini način za istinsku reintegraciju BiH ogleda u antifašizmu te bratstvu i jedinstvu.

"BiH je u antifašističkoj borbi ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em ponovo rođena. Antifašizam je civilizacijska tekovina i čitava planeta se odeđuje prema tome. Ko god igniriše našu antifašističku tradiciju ruši AVNOJ i ZAVNOBIH, a samim tim i BiH. Ko god potencira neke negativce iz antifašističke borbe, a pokušava zanemariti heroje, opet ruši BiH. Jedini mogući put u istinsku reintegraciju BiH jeste put antifašizma te bratstva i jedinstva ", napomenuo je Imamović.

U okviru obilježavanja 27. jula, odnosno Dana ustanka naroda BiH i 75. godišnjice od historijskog datuma kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma danas će u Tuzli biti upriličena i dokumentarna izložba, kao i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.