Zbog razornih poplava
12

U Tuzlanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće, vlast daje pet miliona KM za sanaciju štete

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Stanje prirodne nesreće proglašeno je na prostoru Tzlanskog kantona zbog razornih poplava koje su zadesile nekoliko općina. U cilju sanacije štete s kantonalnog nivoa će biti izdvojeno pet miliona KM. Za pojedine regije pomoć je obećana i sa federalnog te državnog nivoa.

Imajući u vidu da je stanje prirodne nesreće proglašeno na područjima četiri općine u Tuzlanskom kantonu, kantonalna vlada je danas proglasila stanje prirodne i druge nesreće na području Tuzlanskog kantona.

Ovakvo stanje je proglašeno zbog poplava i klizišta, a ranije je najavljeno da se iz kantonalnog budžeta izdvoji pet miliona KM za sanaciju štete.

"S tim u vezi, a kako je to jučer i najavljeno, vlada je izmijenila i dopunila svoj raniji zaključak u vezi pokretanja procedure izrade izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, a s ciljem osiguranja sredstava za pomoć u otklanjanju šteta i posljedica nastalih nedavnim poplavama", naveli su danas iz kantonalne vlade.

Kao što je poznato, protekla sedmica bila je izuzetno teška za mještane Čelića, Sapne, Teočaka i Kalesije zbog razornih poplava koje su pogodile ova područja.

Vodene bujice su nosile sve pred sobom, uništeni su mostovi i putna infrastruktura, poljoprivrednim zemljištima je nanesena velika šteta, a pokrenuta su i određena klizišta.

U svim općinama je nastala milionska šteta, koju lokalne vlasti nisu u mogućnosti same sanirati. Zbog toga su pomoć obećali sa svih nivoa vlasti.