BiH
45

U Tužilaštvu BiH počela saslušanja u vezi s referendumom u RS-u

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas su počela najavljena saslušanja zbog referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, a prvi je saslušan Goran Zmijanjac, član Komisije za sprovođenje referenduma o danu RS-a koji je održan 25. septembra.

Nakon njega saslušan je i advokat Milan Petković, član Komisije za provođenje referenduma, zbog davanja izjave u svojstvu osumnjičenog u tom predmetu.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su kazali da su prije nekoliko dana uputili poziv u kojem se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda BiH ili Doma za ljudska prava te da se o pojedinačnim saslušanjima neće očitovati.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je ranije uputilo poziv na saslušanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji je odbio doći u Sarajevo, nakon čega je iz ove pravosudne institucije saopćeno da će mu poziv ponovo biti upućen.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti. Ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za šta, prema Krivičnom zakonu BiH, prijeti kazna zatvora do pet godina.