BiH
49

U toku posebna sjednica NSRS o kupovini zastupnika: Čavić pokušao pustiti snimak, ali mu je zabranjeno

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Narodnoj skupštini su usvojili dnevni red, a na ovoj posebnoj sjednici bi se trebalo raspravljati o navodnoj kupovini zastupnika i aferi "Dva papka", prilikom formiranja vlasti u RS-u.

Dragan Čavić, lider NDP-a, zatražio je da se zastupnicima pusti snimak razgovora premijerke RS-a Željke Cvijanović koji je objavio portal Klix.ba a na kome se govori o kupovini dva zastupnika. Čavić je održao uvodno izlaganje uime 39 zastupnika koji su i tražili održavanje posebne sjednice.

Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Narodne skupštine RS-a, nije dozvolio puštanje ovog snimka navodeći da se radi o snimku koji nije pribavljen na zakonit način niti se radi o autentičnom snimku.

No, Čavić je rekao kako MUP RS-a niti druge nadležne institucije nikada nisu utvrdile da li se radi o autentičnom snimku te na koji način je on pribavljen.

"Pitanje autentičnosti ovog snimka je i dalje otvoreno. MUP RS-a je najavio da će se obaviti vještačenje snimka što do danas nije urađeno", rekao je Čavić napomenuvši da je nakon objavljivanja snimka MUP RS-a saopćio, bez prethodnih vještačenja, da se radi o montiranom snimku.

"Moj je utisak da to niko nije ni želio vještačiti. Jer nema potrebe da se vještači ono što je istina", rekao ja Čavić.

Čavić je u jednom dijelu ipak citirao dio snimka kada se čuje glas, za koji Čavić kaže da je to neupitno Željka Cvijanović, kakokaže: "Zato smo mi kupili drugu dvojicu".

"Vi možete nevješto da se branite a da mi ovo kvalifikujemo na svoj način. Jedini način da se ovo mjerodavno riješi jeste da se provede istraga", rekao je Čavić dodavši da opozicija ne negira da se radi o nezakonitom snimanju i emitovanju snimka ali da smatraju da je razgovor autentičan.

On je rekao da će lično uputiti sporni snimak na vještačenje kako bi se ustanovilo da li je autentičan kad već nešto slično nije u stanju učiniti MUP RS-a.

Miodrag Bajić
Miodrag Bajić

Bajić Miodrag, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva RS-a, rekao je da je tačno da je ovo tužilaštvo s više adresa dobilo prijavu o izvršenju krivičnih djela vezanih za objavljeni snimak te da je pokušalo da dođe do snimka i istraži sve relevantne okolnosti nastanka snimka, ko ga je snimio i da li je autentičan.

"Pozvali smo urednika i vlasnika portala Klix.ba da nam predaju snimak, ali su oni to odbili. Mi smo se obratili Općinskom sudu u Sarajevu te je izvršen pretres prostorija portala Klix.ba. Nakon pretresa izuzeti predmeti su predati sudiji za prethodni postupak, a viša sudska instanca je ove predmete, nakon žalbe Klix.ba, vratila vlasnicima. Nama nije dozvoljeno bilo kakvo vještačenje. Meni nije poznato da je zabilježen ovakav slučaj da se ovako postupi jer smo bili u nemogućnosti da dođemo do originalnog snimka koji se očigledno nalazi u vlasništvu Klix.ba", rekao je Bajić.

On je dodao da se vještačiti ne može snimak objavljen na YouTubeu već samo originalni snimak. U junu 2015. Specijalno Tužilaštvo donijelo je odluku o obustavljanju svih istraga a istraga se može nastaviti ako se dođe do novih dokaza o ovom kritičnom djelu.

"Snimak je nastao na nezakonit način. Zakonom je predviđeno da se tužilačke i sudske odluke ne mogu bazirati na dokazima pribavljenim na nezakonit način. Za krivični postupak ovaj snimak je neupotrebljiv", rekao je Bajić.