Goražde
0

U toku izgradnja azila za zbrinjavanje pasa lutalica

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je usvojen prošle godine, u Goraždu je u toku izgradnja azila za zbrinjavanje pasa lutalica.

Kako je Feni kazao pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i zaštitu okoline Općine Goražde Enver Adžem, ovaj posao kao i usluga zbrinjavanja, putem tendera povjeren je goraždanskoj firmi "Mašić Company".

"Dinamika upostavljanja azila od odabranog subjekta teče na zadovoljavajući način i oko 1. decembra ističe rok od 90 dana za njegovu izgradnju u naselju Podhranjen. Prije početka postupka zbrinjavanja, na teren će izaći stručna komisija koja će provjeriti da li je sve urađeno u skladu sa zakonskim propisima", pojasnio je Adžem.

Po njegovim riječima, na ovaj način Općina Goražde će biti svrstana među rijetke sredine u BiH koje su počele s primjenom Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

"Mi smo sretni što ćemo riješiti problem zbrinjavanja pasa lutalica na zakonit način. Troškove usluga zbrinjavanja snosit će Općina Goražde, a dogovorena cijena je 100 KM po jednom psu. Smatramo da je cijena realna, jer firma "Mašić Company" uz ostalo morat će obezbijediti hranu i veterinarsku pomoć za te životinje", kazao je pomoćnik načelnika Općine Goražde.