Institucija ombudsmena
1

U toku dokumentovanje žalbi o kršenju ljudskih prava u Srebrenici

FENA
Ocjenu o kršenju ljudskih prava u Srebrenici je nemoguće dati bez provođenja potpunog i sveobuhvatnog istraživanja, a posebno s obzirom i na različite institucije koje imaju nadležnost postupanja u oblasti ličnih dokumenata, prebivališta, pristupa informacijama i slično, izjavila je danas Feni ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur.

Po njenim riječima, jedan od uvjeta je svakako da je relevantna dokumentacija dostupna Instituciji ombudsmena, tako da se u ovoj fazi postupka u Instituciji ombudsmena ta dokumentacija prikuplja i traži izjašnjenje nadležnih organa, nakon čega će biti stvorene pretpostavke za donošenje odluka po žalbama.

Džumhur podsjeća da je kao jedan od tri ombudsmena za ljudska prava 28. augusta, zajedno sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey posjetila Srebrenicu povodom žalbi koje su u Instituciji ombudsmena registrirane od građana vezano za pitanja prijavljivanja prebivališta, pristupa informacijama, nezakonitih upisa u knjigu državljana, te postupanja određenih institucija u vezi s ovim pitanjima.

Žalbe se uglavnom odnose na postupanje Policijske stanice Srebrenica koja prema navodima žalbe za prijavu prebivališta traži od stranaka da prilože više dokumenata uz zahtjev nego što je to zakonom propisano i da je ovakvo postupanje u suprotnosti s informacijom o potrebnim dokumentima za prijavu prebivališta koja je objavljena na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Međutim, naglašava da Instituciji ombudsmena nisu stavljeni na raspolaganje relevantni akti od Policijske stanice Srebrenica posebno oni na osnovu kojih PS Srebrenica postupa, s uputom da se dokumenti traže u pismenoj formi i od Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a. U konkretnim predmetima je nastavljena istraga.

Druga grupa predmeta se odnosi na slobodu pristupa informacijama i obavezu nadležnih organa da osiguraju primjenu zakonodavstva koje uređuje ovu oblast. Prema dostupnoj dokumentaciji, postoji zabrinutost da nadležni organi, uključujući i PS Srebrenica nisu osigurali primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, te građanima nisu osigurali tražene informacije.