BiH
0

U subotu "Trka protiv droge 2008."

FENA
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge, u subotu 21. juna u Sarajevu će biti održana šesta "Trka protiv droge 2008." u organizaciji Općine Stari Grad i Udruženja PROI.

Manifestacija će ove godine okupiti oko 700 do sada prijavljenih učesnika, od toga oko 450 trkača. Paralelno će biti upriličena i šetnja protiv droge.

Dolazak su potvrdili takmičari iz sedam zemalja regiona - Albanije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Za start obje trke odabran je At Mejdan u 10.00 sati, koji će biti i završna tačka za učesnike. Dalja ruta za trkače je Aleja ambasadora, Kozija ćuprija, tranzit, bistrička stanica te startna tačka.

Brigadir Rusmir Mrković na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu govorio o ovogodišnjem učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u trci, ističući da na taj način sportskim angažmanom daju doprinos glasu protiv droge.

Od spomenutog broja učesnika trke, njih 30-ak su pripadnici oružanih snaga susjednih zemalja, dok je 60 do 70 pripadnika OSBiH.

Načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić naglasio je ovogodišnji međunarodni karakter trke, što potvrđuje regionalnu borbu protiv te najveće pošasti modernog doba.

Potvrdio je da su svi organizacioni, tehnički, sigurnosni, saobraćajni i drugi uvjeti za manifestaciju osigurani, te je tako sve spremno za "borbu" na osam kilometara staze, odnosno šest kilometara za šetnju.

Predsjednik PROI-a Samir Ibišević ističe da je Udruženje prije više od tri godine u općini Kakanj otvorilo terapijsku zajednicu za liječenje od narkomanije. U njoj se trenutno nalaze 23 štićenika iz cijele BiH.

Smatra da je značaj trke upravo u tome što je iznjedrila tako značajan projekt terapijske zajednice te će i ove godine sva sredstva od donatora biti iskorištena za proširenje njenih kapaciteta.

Pobjednici će biti proglašeni u nekoliko kategorija - muškarci do 30 i više od 30 godina te najbrži takmičar, žene do 30 i više od 30 godina, najstariji i najmlađi učesnik i učesnica te tri prvoplasirana u kategoriji vojnika.

Program će biti popraćen kulturno-zabavnim programom, uz učešće KUD "Baščaršija", Sarajevo Drum Orkestra te vojnog orkestra.