BiH
0

U srijedu novi sastanak o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

SRNA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sastanak na kojem će se pokušati doći do rješenja u vezi sa imenovanjem sudija u Ustavni sud Federacije BiH (FBiH), a čiji je incijator visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, bit će održan u srijedu, 24. aprila, izjavio je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

Milišić je naveo da je potrebno da budu potvrđeni još neki detalji, te da će OHR o ovom sastanku više detalja saopštiti sutra.

Predsjednik FBiH Živko Budimir izjavio je Srni da se odazvao Inzkovom pozivu na sastanak, ali nije želio prije sastanka da saopšti stavove koje će iznijeti.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo ranije je izjavio Srni da će se odazvati Inzkovom pozivu na sastanak, istakavši da je najvažnije da predsjednik i dva potpredsjednika FBiH pokušaju da do tog sastanka pronađu najbolje rješenje.

"Imam veliku želju da nađemo neko rješenje, jer sam potpuno svjestan odgovornosti i Predsjedništva FBiH, kao i Kolegijuma Doma naroda federalnog parlamenta", rekao je Kebo.

On je naglasio da je to zadatak domaćih vlasti, a da OHR u tom procesu ima samo ulogu medijatora, odnosno faktora koji treba da podstakne političare u FBiH da djeluju na najbolji način i u interesu građana.

Na sastanku u organizaciji OHR-a, koji je održan 3. aprila, Inzko je na sebe preuzeo organizaciju sljedećeg sastanka, nakon što učesnici, nadležni za imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Sudu, razmotre prijedloge i pronađu oblasti u kojima je moguće postići dogovor, saopšteno je prošle sedmice iz OHR-a.

Inzko je istakao da očekuje od lidera da, imajući u vidu ozbiljnost situacije u FBiH, budu u mogućnosti da objave da su postigli bar dogovor koji će obezbijediti da na kraju sastanka broj upražnjenih sudijskih mjesta bude manji nego prije sastanka, te da su dogovorili dalje korake ka imenovanju preostalih sudija.

Poziv za sastanak, visoki predstavnik uputio je Budimiru, potpredsjednicima FBiH Kebi i Svetozaru Pudariću, predsjedavajućem Doma naroda federalnog Parlamenta Radoju Vidoviću, njegovom zamjeniku Jasminu Smailbegoviću, šefu Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Amiru Zukiću, šefu Kluba Srba u Domu naroda FBiH Miri Ljubijankić i šefu Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH Luki Faletaru.