BiH
151

U Srebreniku ogorčeni na općinsku vlast: Zašto nije branjen nasip na Tinji?

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stanovnici srebreničkog naselja Bare, ponajviše iz ulica Bajazita Kešetovića i Rukiba Sinanovića, ogorčeni su na općinsku vlast zato što nasip na rijeci Tinji nije branjen u srijedu uvečer kada je vodeni val za samo sat vremena poharao blizu 500 domaćinstava.

"Kuću sam izgradio prošle godine. Imam sve neophodne dozvole i saglasnosti. Smatram kako je Općina Srebrenik glavni krivac zbog poplave i njenih katastrofalnih posljedica. Dobro se zna gdje je nakritičnija tačka nasipa, ali niko nam nije htio dostaviti vreće sa pijeskom kako bi se branili od vodene bujice", kaže Rusmir Hasanović.

Stanovnici naselja Bare tvrde kako se sve odigralo veoma brzo. Kazuju kako je predvečer nivo rijeke Tinje opadao, a onda se upalio alarm.

"Sin mi je otišao do nasipa i veoma brzo dotrčao kući. Rekao nam je da imamo deset minuta da sklonimo što se skloniti može. Kada je bujica krenula mogli smo se samo popeti na sprat i gledati kako nam voda uništava prizemlje, dvorište i radionicu", kaže nam Behija Kešetović.

Stanovnici Bara ističu kako je nasip izgrađen prije tri godine i da je prošle godine odbranjen zahvaljujući postavljenim vrećama sa pijeskom. U maju 2014. godine nasip je ponovo bio na udaru vodene bujice, ali je izdržao napade. Ipak, oštećenja na nasipu, kako tvrde stanovnici Bara, nikada nisu sanirani.

"Dok nije bilo nasipa mi smo znali kada će do nas doći poplava. Ovo što se dogodilo u srijedu uvečer bilo je munjevito i jedina sreća u velikoj nesreći je što nije bilo stradalih i povrijeđenih", poručio je Ekrem Morankić.

Stanovnici Bara od jutros čiste svoje kuće i dvorišta. Šteta je ogromna ali je, kako kažu, i u duši ostala praznina. Cijelo ljeto su se branili od poplava, a na kraju su izgubili bitku. Teška situacija je u naselju Sječe gdje su se, kako tvrde mještani, pokrenula klizišta.