BiH
38

U Srebrenici održani Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija

FENA
U povodu dvije decenije postojanja udruženja Prosvjetitelj-Muallim, u subotu su u Srebrenici održani Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Skupu u Srebrenici prisustvovali su predstavnici više od pedeset udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, zauzevši stav da je najveći interes Bošnjaka izgradnja stabilne i mirne države Bosne i Hercegovine, u kojoj Bošnjaci neće i ne žele imati veća niti manja prava od drugih naroda.

Prioritet je u stabiliziranju i jačanju Bošnjaka, obrazovanju, jačanju Islamske zajednice, ekonomskom osnaživanju pojedinca i kompletne zajednice, očuvanju institucija kulture i baštinjenju tradicije Bošnjaka.

Gost Susreta bošnjačkih nevladinih organizacija u Srebrenici bio je predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić, Emir Suljagić - prvi čovjek Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart, te načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

"Uključivanjem u Svjetski bošnjački kongres mi samo udružujemo svoju snagu. Udruženja ulaskom u ovu asocijaciju ne gube svoj identitet i samostalnost, ali dobijaju na snazi. Ako možemo da pomognemo tim udruženjima mi ćemo uvijek pomoći, a vi imate slobodu djelovanja potpuno neovisno od nas. Sa ponosom ističem snagu koju ima udruženje Prosvjetitelj ovdje u Srebrenici. Ta snaga je nedavno unijeta u Svjetski bošnjački kongres, kao stožernu asocijaciju Bošnjaka, tako da ćemo ubuduće djelovati zajedno", kazao je ef. Zukorlić.

Kako je najavljeno, Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija od ove godine trebali bi se redovno održavati u Srebrenici jednom godišnje, saopćeno je iz Informativne službe Svjetskog bošnjačkog kongresa.