Sindikat državnih službenika
0

U septembru generalni štrajk u Vladi FBiH

SRNA
Državni službenici i namještenici u Vladi Federacije BiH (FBiH), sudskoj vlasti i javnim ustanovama u septembru će stupiti u generalni štrajk i tražiće smjenu cijele Vlade FBiH ako se umanjenje javne potrošnje ne bude jednako odnosilo na sve korisnike budžeta FBiH.

Ovaj zaključak usvojio je Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, pišu "Nezavisne novine".

Sindikat je najavom generalnog štrajka reagovao na odluku Vlade FBiH o platama imenovanih i izabranih zvaničnika.

Prema ovoj odluci, plate članova Vlade i Parlamenta FBiH iz decembra 2008. godine uvećane su za 1.500 KM, koliko iznosi funkcionalni dodatak, a potom umanjene za 15 odsto. Tako će plata predsjednika FBiH biti 3.300 KM, a njegovih zamjenika, premijera i predsjedavajućih oba doma Parlamenta FBiH 3.200 KM. 

Zamjenici premijera FBiH i potpredsjedavajući oba doma Parlamenta mjesečno će primati 3.110 KM, ministri 2.950 KM, poslanici 2.650 KM, a savjetnici 2.200 KM. 

Ranije su plate svim ostalim korisnicima budžeta FBiH, zbog Zakona o uštedama, vraćene na decembarski nivo, pa umanjene za 10 odsto, a regres i topli obrok su prepolovljeni.

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, rekao je da je odluka Vlade FBiH o platama funkcionera nezakonita i da su, prema Zakonu o državnoj službi, cijenu rada trebalo zajedno da dogovaraju Vlada i Sindikat.
"S Vladom FBiH smo usaglasili aneks kolektivnog ugovora, ali ga nismo potpisali. I bez toga biće nam umanjene plate za 10 odsto. Nećemo to dozvoliti. Ići ćemo s pojedinačnim tužbama protiv Vlade FBiH zbog kršenja kolektivnog ugovora. A u septembru, ako Vlada FBiH ne bude htjela s nama pregovarati, krenućemo u generalni štrajk", istakao je Kruščica.

On je dodao da će tražiti sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH, od kojih će zahtijevati da povuku odluku o platama funkcionera i da Zakon o uštedama bude jednako primijenjen na sve zaposlene.