Jezero Perućac
0

U selu Đurđevac pronađena tri skeleta

FENA
Članovi Instituta za nestale BiH, ekspertnog tima za traženje nestalih, uz pomoć radnika Komunalnog preduzeća “Rad” iz Sarajeva, dvadesetak dana rade na pretraživanju terena na obalama jezera Perućac, koje je, zbog remonta postrojenja Hidroelektrane Bajina Bašta, djelimično ispražnjeno.

Veliki broj istražitelja, raspoređenih po timovima, radi na relaciji dugoj 52 kilometra - od Hidroelektrane Višegrad do sela Oštrika u općini Srebrenica.

"Nivo jezera je niži za dvadesetak metara od uobičajenog. Voda se povukla i ostao je veliki dio teritorije na kojoj vršimo istraživanje i otkrivamo posmrtne ostatke Bošnjaka ubijenih u period 1992-1995. godina. Prije nekoliko dana u selu Đurđevac, općina Srebrenica, pronašli smo tri skeleta, a u gornjem dijelu ovog jezera pronađeno je znatno više posmrtnih ostataka", izjavio je Sadik Selimović, član Instituta za nestale BiH.

Ismet Musić, član ekspertnog tima Tuzlanskog kantona, kaže da se na reonu kod brane Hidroelektrane Perućac trenutno lociraju mjesta gdje su primijećeni posmrtni ostaci i prikupljaju dijelovi odjeće i obuće koji mogu pripadati žrtvama.

Selimović je naglasio da je u saradnji s komisijom za traženje nestalih iz Srbije obavljeno istraživanje i na desnoj obali jezera.

Od ponedjeljka se, uz prisustvo većeg broja istražitelja, očekuju intenzivniji radovi i na ovom dijelu jezera Perućac. Po Selimovićevim riječima potrebno je radove ubrzati jer se očekuje završetak remonta postrojenja Hidroelektrane Bajina Bašta, a nakon toga jezero će se početi i puniti.