BiH
0

U Sarajevu se obilježava Svjetski dan prve pomoći

FENA
Mercator BH u saradnji s mladima Crvenog križa i članicama Udruženja građanki Renesensa obilježava danas i sutra Svjetski dan prve pomoći u Mercator centrima Dobrinja i Sarajevo.

Tim povodom, u Mercator centru Dobrinja mladi Crvenog križa općina Stari Grad Sarajevo i Vogošća demonstrirali su danas postupke prve pomoći građanima Sarajeva. Takva demonstracija bit će upriličena i sutra.

"Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći je prilika da se ukaže na značaj pravovremene i pravilno pružene prve pomoći u situacijama povreda i bolesti, čime se smanjuje rizik od posljedica. Zbog toga je važno da se što više ljudi osposobi za pružanje prve pomoći", kazala je Feni Mirsada Adembegović iz Službe za odnose s javnošću Mercatora.

Ona je naglasila kako Mercator ima dugogodišnju saradnju s organizacijama Crvenog križa na svim nivoima.

"Svaku priliku koristimo da organizacijama Crvenog križa ustupimo naše prostore u tržnim centrima", kazala je Adembegović, dodavši da je danas veliki interes posjetilaca tržnog centra za demonstracijom prve pomoći.

Mladi su danas nastavili i akciju koja je počela početkom septembra, a to je prikupljanje školskog pribora za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Tokom tri subote, počevši od danas, u Mercator centrima Sarajevo i Dobrinja u terminu od 12 do 15 sati članice Udruženja građanki Renesansa vršit će registraciju učesnika trke/šetnje "Race for the Cure. "Cilj ovogodišnje šetnje koja se održava 29. septembra u Vilsonom šetalištu je prikupljanje sredstava za kupovinu poklon-paketa prve pomoći ženama koje su prvi put operisale rak dojke i za besplatne preventivne preglede žena iz socijalne kategorije", kazala je Adembegović.

Podržavajući ove i slične projekte, Mercator BH želi kupcima i sugrađanima ukazati na značaj očuvanja kako vlastitog zdravlja tako i pomoći unesrećenim i oboljelima.