BiH
0

U Sarajevu projekcije najboljih filmova s INPUT-a 2010

FENA
Nakon što je u maju ove godine u mađarskoj prijestolnici Budimpešti održan INPUT (International public television), odnosno Asocijacija javnih televizija svijeta, večeras je u Sarajevu počeo Mini INPUT, na kojem će biti prikazani najbolji filmovi u televizijskoj produkciji.

Trodnevni skup, koji je večeras otvoren u Sarajevu projekcijom filma "Zečevi iz Berlina", namijenjen je medijskim profesionalcima, a sastojat će se od projekcije filmova produkcija javnih servisa iz zemalja svijeta, debata i razmjena iskustava.

U toku trajanja Mini INPUT-a bit će prikazano oko 20 programa u žanru dokumentaraca i emisija iz Njemačke, Rusije, Francuske, Kanade, Mađarske, Švicarske, Pakistana, Finske, Japana, Velike Britanije, Italije i Južne Koreje.

Kako je u izjavi novinarima kazao Milan Trivić, nacionalni koordinator za INPUT iz BiH, INPUT je zapravo najveća profesionalna asocijacija javnih televizija u svijetu koja svake godine bira najbolje programe koje pokazuje širom svijeta.

Ove godine, podsjeća Trivić, od hiljadu prijavljenih programa odabrano je 100 koji su prikazani u Budimpešti.

Inicijativu za održavanje Mini INPUT-a u BiH pokrenuo je Goethe institut u BiH, a podržalo ju je šest ambasada u Sarajevu.

Osnovni cilj održavanja INPUT-a je da se nađu načini za najbolje moguće produkcije kojima bi se moglo doći do velikog broja gledalaca, ne samo na televiziji nego i webu.

"Veoma je važno da se INPUT održava u BiH jer upravo kroz ovu manifestaciju u BiH dolaze svježe ideje o televizijskoj produkciji", pojašnjava Trivić.

Direktorica Goethe instituta u BiH Petra Raymond napomenula je da je na ovogodišnjem INPUT-u BiH imala osam predstavnika, što je značajan broj budući da je ova mreža bila nepoznata unazad pet godina.

Raymond je dodala da Goethe institut ima pravo na prikazivanje filmova koji se prikazuju na INPUT-ima i zbog toga u određenim državama se održavaju Mini INPUT-i, a u BiH ovo je treći Mini INPUT.

Ovogodišnji Mini INPUT u BiH bit će završen u subotu projekcijom dokumentarnog filma iz Južne Koreje "Život na Jeung otoku".