Tri dana bio u komi
618

U Sarajevu preminuo profesor Hidajet Repovac

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prof. dr. Hidajet Repovac koji je predavao na više fakulteta u Sarajevu preminuo je u 73. godini danas nakon što je doživio moždani udar u subotu.

Repovcu je pozlilo nakon Kruga 99 čija je sjednica održana u subotu.

"Nakon diskusije je izašao vani da zapali cigaretu. Pozlilo mu je u auli fakulteta gdje je pao. Hitna pomoć je odmah pozvana te je prevezen na Klinički centar gdje je do danas bio u induciranoj komi", rekao je za Klix.ba predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović.

Bitku za život Repovac je izgubio danas u 11:30 sati.

"Profesor Emeritus Hidajet Repovac cijeli svoj radni vijek bio je na Fakultetu političkih nauka profesor sociologije kulture, dekan matičnog i drugih fakulteta, učesnik brojnih domaćih i stranih naučnih skupova i istaknuta javna ličnost. Bio je uvijek naročito senzibilan na sva kulturna, politička dešavanja i društvene procese", napisao je Kulenović.

Repovac je od nastanka Kruga 99 bio njegov član i dugogodišnji predsjednik.

"I tokom svog posljednjeg javnog obraćanja prethodne subote na Krugu 99, nakon čega mu je pozlilo, s posebnim temperamentom i ljudskom zabrinutošću govorio je o današnjim društvenim kontroverzama, akterima i posljedicama razaranja bosanskohercegovačkog društva. Vjerovao je da je kultura zajedničkog života najsigurniji bedem očuvanja države, mira i sigurnosti svakog čovjeka u BiH", saopćio je Kulenović.

Porodica će objaviti dan i mjesto ukopa preminulog profesora Repovca, a institucije vrijeme komemoracije tim žalosnim povodom.