BiH
0

U Sarajevu preminuo profesor Branislav Verbič

FENA
ANU BiH
ANU BiH
Istaknuti profesor Građevinskog fakulteta i član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Branislav Verbič (1938.-2011.) preminuo je 22. oktobra u Sarajevu, saopćeno je danas iz ANUBiH-a.

Branislav Verbič rođen je 1937. godine u Sarajevu. Višu gimnaziju (Prvu mušku gimnaziju) završio je 1956. u Sarajevu. Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1962., a postdiplomski studij također na Građevinskom fakultetu UNSA i magistrirao radom "Analiza naponskog stanja i granične nosivosti anizotropne armirano-betonske troslojne ploče" 1970. godine.

Postdiplomski studij završio je i na Rice University Houston (USA) i odbranio doktorsku disertaciju "Analysis of certain structure foundation interaction systems" 1972. godine.

Radio je u Hidrograđevinskom birou Energoinvesta, te asistent, docent, vanredni profesor i od 1985. godine redovni profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bio je i stručni i naučni saradnik Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu, prodekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, prorektor Univerziteta u Sarajevu te dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za doprinos razvoju Građevinskog fakulteta u Sarajevu 1988. godine.

Imenovan je 1987. počasnim profesorom na Institutu za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju Univerziteta "Kiril i Metodij" u Skoplju. Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 2008. godine.

Sahrana će biti obavljena u srijedu, 26. oktobra ispred Ateističke kapele na groblju Bare u 14.15 sati.

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu povodom smrti profesora Branislava Verbiča bit će održana istog dana u 11.00 sati u amfiteatru ANUBiH.