U 44. godini
1.1k

U Sarajevu preminuo poznati kazandžija Omar Krasnić

S. Š.
Omar Krasnić preminuo je u 44. godini u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Omar Krasnić preminuo je u 44. godini u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas u 44. godini preminuo poznati kazandžija Omar Krasnić.
Krasnić je svoj frizerski zanat zamjenio kazandžijskom radnjom koja se nalazi u njegovom domu na Kovačima gdje je od bakra, aluminija i ostalih metala stvarao prava umjetnička djela.

Kako je tokom svog života govorio, uvijek je volio "majstorisati" i praviti predmete od različitih metala, ali i eksprimentisati u različitim umjetničkim pravcima. Počeo je raditi u ulici Kazandžiluk kao trgovac i tu se susreo s mnogim majstorima i naučio gotovo sve tehnike rada.

"Svakom novom tehnikom koju sam usvojio i savladao povećavala se ljubav prema umjetničkoj obradi metala. Najviše mi se dopalo što nema limita i sve je moguće napraviti. Zanat sam naučio od starih majstora. Mnogi od njih nisu više među živima, a drugi se ljute kada ih spomenem, jer se 'reklamiram preko njihovih leđa", kazao je Krasnić u svom ranijem intervjuu za Klix.ba.

Krasniću će dženaza biti klanjana u ponedjeljak 15. augusta, poslije ikindije namazau haremu džamije Faletići, a ukop će biti obavljen u 17 sati na Starom mezarju Faletići. Tevhid će biti proučen istog dama u 17 sati u Bakijskoj džamiji.