BiH
1

U Sarajevu potpisivanje peticije podrške roditeljima djece iz Konjević Polja

FENA
Ispred sarajevske Katedrale, danas je počelo potpisivanje peticije podrške zahtjevima roditelja djece Konjević Polja pod sloganom "Ne diskriminaciji - podrška zahtjeva djece Konjević Polja“!

Peticijom, koju su organizirale Bošnjački pokret i BKZ "Preporod“, započeo je građanski aktivizam o pitanju zaštite prava djece Konjević Polja, te im se daje apsolutna podrška u ostvarivanju prava te djece da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta.

-"Nedopustivo je da u našem društvu na početku 21. stoljeća mjesec dana djeca stoje u šatorima, na ulici ispred OHR-a i da niko nikakve mjere ne poduzima i pomogne toj djeci da se ostvare njihova ljudska prava. Pravo da uče svoj jezik i da budu ravnopravni građani ove države", kazao je novinarima prof.dr. Senadin Lavić, predsjednik BKZ Preporod.

Nada se da će ova peticija pokrenuti niz procesnih mjera u našem društvu, da na teritoriji države BiH nijedno dijete neće biti diskriminirano.

"Nadam se da će taj aparthejd jednom za svagda završiti, da će svako imati pravo da uči jezik koji on hoće, da se razvija u kulturi za koju smatra da je njegova i da treba da je razvija kao slobodan čovjek i slobodan građanin ove države", naglasio je Lavić.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić istakao je da je peticija doprinos u rješavanju pitanja diskriminacije koja postoji u Republici Srpskoj, i to je "crna rupa u Evropi s aspekta onemogućavanja pripadnika djeci jednog naroda da uče na svom jeziku".

"Mi više ne možemo strpljivo čekati da međunarodna zajednica, OHR, OSCE, koji su po mandatu zaduženi da ovo pitanje razriješe", rekao je Tokić.

Mišljenja je da su "nosioci velikosprske ideje pogrešno shvatili strpljenje bošnjačkog naroda, da oni pristaju na to".

"Mi danas jasno kažemo da Bošnjaci nikada neće pristati da budu diskriminari ni na jednom pedlju teritorije BiH, niti će bilo kojem drugom narodu dozvoliti da bude predmetom diskriminacije", kazao je Tokić novinarima i dodao da "pored zakona, sudova RS-a i BiH, postoje međunarodni sudovi koji su posebno zaduženi da reaguju na pitanjima kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda“

"U narednih desetak dana mi ćemo to potanje riješiti po cijenu toga da podnesemo i krivične prijave i sve instrumente odgovornosti prema svim ljudima koji su krivi za ovo što se dešava u BiH", kazao je Tokić.

Građanima Sarajeva dijele se leci u kojima ih se poziva da kažu "ne diskriminaciji, ne aparthejdu, ne ponižavanju bošnjačke djece u školama RS-a“.

U narednim danima, peticija će biti organizirana u drugim gradovima BiH, a za petak će biti organiziran protest građana ispred OHR-a u 14 sati.